Hver fjerde på krabbefabrikker har øget risiko for allergi

Hver fjerde medarbejder i krabbeindustrien er i særlig risiko for at udvikle allergi, viser en lægeundersøgelse.
Lægerne bag undersøgelsen mener, at op mod hver tiende, der arbejder med krabber mere end et år, har stor risiko for at få astma eller får astma.
Skrevet af Aviâja Kilime
14. oktober 2019 06:40

Produktionen af krabber til middagsbordet ser ud til at give problemer for en række medarbejdere i industrien.

En undersøgelse foretaget af to læger viser, at hver fjerde medarbejder i krabbeindustrien har en øget risiko for allergi, fortæller den ene af lægerne Jakob Bønløkke.

- Hver fjerde af dem, der producerer snekrabber, udvikler sensibilisering, altså tendens til at få allergi, men det er ikke dem alle sammen, der har symptomer, siger han.

LÆS OGSÅ Krabbefiskeriet forlænges lidt

- Vores gæt er, at 5-10 procent af dem, der arbejder mere end et år med snekrabber, har stor risiko for at få astma eller får astma.

Virksomheder tilbyder masker eller ny afdeling

Jakob Bønløkke og en lægekollega har siden 2016 interviewet og fulgt 286 medarbejdere i krabbeproduktionen hos Royal Greenland og Polar Seafood.

Bestyrelsesformand hos Polar Seafood, Henrik Leth, siger til KNR, at virksomheden har forsøgt at forebygge allergiproblemerne, efter de blev gjort opmærksomme på undersøgelsens resultater.

- Før havde folk ikke åndedrætsværn på, når de var i krabbeafdelingen. Nu skal man have maske på. Og det er det, vi har gjort for at sikre os, at folk ikke bliver syge af at arbejde, siger han.

Hos Royal Greenland fortæller driftschef Sten Sørensen, at virksomheden løbende forholder sig til udfordringen med krabberne.

- Det betyder, at medarbejdere som har udfordringer i forhold til dette, typisk vil få tilbudt arbejde i en anden del af vores produktion, så de ikke kommer i berøring med krabberne, skriver han i en mail til KNR.

Folk med symptomer bør skifte arbejde

Formanden for medarbejderorganisationen SIK, Jess G. Berthelsen, mener, at det er meget vigtigt, at medarbejderne er informeret om risikoen for allergi. 

SIK repræsenterer fabriksarbejderne, der arbejder med krabber, og lægerne bag undersøgelsen er enig med ham i, at arbejderne skal informeres. 

- Det er meget vigtigt, at hvis folk begynder at få symptomer, så bør de skifte arbejde. De kan også være, at arbejdsforholdene skal forbedres så meget, at de holder op med at at få symptomer, siger han.

LÆS OGSÅ Der skal produceres hellefisk og krabber i Upernavik

- De er alle i risiko for, at de permanent kan få astma - både hjemme eller i et nyt job uden krabber. Så derfor er det vigtigt, at det bliver stoppet, så man ikke har problemer resten af sit liv, siger Jakob Bønløkke.

Undersøgelser bør fortsætte

Lægerne har fundet ud af, at det er nogle proteiner i krabberne, der giver allergi. Men de ved endnu ikke præcist, hvilke proteiner det er, og hvor de sidder. Derfor kan de endnu ikke sige, hvilken del af produktionen, man skal ændre eller være opmærksom på.

Derfor vil Jess G. Berthelsen gerne have, at undersøgelserne fortsætter.

- Når man ikke klart kan pege på, hvor allergierne opstår, så må det efter min mening afklares. Og så må man gøre noget derfra, siger han.

Formanden for SIK siger til KNR, at han de nærmeste dage vil tage kontakt til Polar Seafood og Royal Greenland.