Dirigent om Ida Heinrich: Hun gjorde noget, som ingen andre har gjort

Operasangeren Ida Heinrich var Grønlands første operasanger. Det er et ikon, vi har mistet i dag, siger dirigent Per Rosing.
Ida Heinrich
- Ida Heinrich symboliserede fremtidens Grønland både inden for musikken, men også helt generelt, siger Per Rosing. Foto © : Ida Heinrich
15. februar 2019 17:06

Operasanger Ida Heinrich sov stille ind fredag morgen efter længere tids kræftsygdom. 

Og det er et ikon, der ikke er længere er her, mener Per Rosing, som har været dirigent i det kor, hvor Ida Heinrich startede sin karriere 12-13-årig.  

- Hun banede vejen for andre sangere. Mange er inspireret af hende. Der har ikke været tradition for den klassiske musik i Grønland, men Ida Heinrich har givet sine landsmænd smag for det, siger Per Rosing.

Han mødte Ida Heinrich første gang, da hun mødte op i hans kor for at lære at synge.

- Allerede dengang i de første teenageår var hun højt elsket af de andre i koret på grund af sin iver og kærlighed til musikken. Og da hun hørte mesterværket Ave Maria af den franske komponist Gounod, vidste hun, at hun ville synge opera, fortæller Per Rosing.

Det udviklede sig til at gøre Ida Heinrich til en folkekær sangerinde. Den første grønlandske operasanger, der blev kendt som operasanger herhjemme.

- Hendes udstråling og kærlighed til musikken og publikum var helt tydelig ved hendes koncerter. Og hun gav mange koncerter overalt på kysten. Ved hendes koncerter fik folk følelsen af at være værdsat af hende. Og kærligheden var gensidig. Hun elskede sit publikum og de elsker hende, fortæller Per Rosing.

Per Rosing husker særligt en optræden, hvor Ida Heinrich var helt sublim. Dagen før indførelsen af selvstyret om aftenen den 20. juni 2009, sang Ida Heinrich solo sammen med Midtgrønlands Kor. Det var en af de bedste optrædener i hendes karriere, fortæller han.

Og Per Rosing mener, at Ida Heinrich kan inspirere resten af landet. 

- Ida symboliserer fremtidens Grønland både inden for musikken, men også helt generelt. Hun gjorde noget, som ingen andre har gjort og viste, at det kunne lade sig gøre. Hun tog noget ude fra (operaen red.) og gjorde det grønlandsk med succes, siger han.