Huawei skal ikke levere 5G-netværk i Grønland

På Færøerne er der ballade om Huawei og 5G-netværket. Tele-Post har endnu ingen planer om at udbygge til 5G-netværk i Grønland, men når det sker, bliver det uden Huawei som leverandør, slår Tele-Post fast.

Den kinesiske telegigant, Huawei, har lidt store nederlag i Norden, hvor TDC i Danmark tidligere på året meddelte, at det bliver svenske Ericsson – ikke Huawei – som kommer til at være TDC's leverandør til 5G-netværk i Danmark.

I sidste uge kom samme melding fra Telenor i Norge, og nu meddeler Tele-Post, at Huawei heller ikke kommer til at levere 5G i Grønland.

En melding, der kommer på trods af, at Tele-Post endnu ikke har konkrete planer om at udbygge det nuværende 4G-netværk, som i november 2018 blev landsdækkende i Grønland. I stedet bliver det svenske Ericsson, som skal levere 5G.

- 5G kommer til Grønland, men der er ikke sat en dato for dette endnu. Vi ser ikke Huawei som en mulig leverandør af Tele-Posts 5G netværk, siger Kristian Reinert Davidsen, administrerende direktør i Tele-Post.

Huawei i mediemøllen

Huawei har i de seneste uger været i mediemøllen, efter en lækket lydfil antyder, at den kinesiske ambassadør i Grønland, Danmark og Færøerne pressede Færøerne og Føroya Tele til at vælge Huawei over Ericsson til at levere 5G i Færøerne.

LÆS OGSÅ Medie: Kina truede Færøerne for at sikre Huawei kontrakt

Mange vestlige lande er skeptiske over for Huaweis påståede tætte kontakt til den kinesiske regering. Landene frygter, at den kinesiske stat kan bruge Huawei til at spionere 5G-netværk, som Huawei har leveret.

Det er dog beskyldninger, som Huawei selv har afvist, og det har ifølge Tele-Post ikke haft nogen indflydelse på, at Tele-Post vælger Ericsson over Huawei.

- Vi skiftede hele mobilnetværket ud sidste år, og hvis man skulle skifte til en anden leverandør til 5G, ville man skulle skifte hele netværket ud, og det vil næppe være realistisk, siger Tele-Posts administrerende direktør, Kristian Reinert Davidsen.

Huawei leverer dele af infrastrukturen

Tele-Post valgte Ericsson som leverandør til 4G i november 2017. Valget skete ud fra en helhedsvurdering om blandt andet kvalitet og pris, men også sikkerhed var en del af vurderingen.

- Det er svært at sige, hvilket netværk der er bedst. Vi har bare vurderet, at Ericsson ud fra alle parametrene var det rigtige valg for os. Det var ud fra en samlet betragtning, og jeg kan ikke sige, om den ene er mere sikker end den anden, siger Kristian Reinert Davidsen.

LÆS OGSÅ Nu har hele Grønland 4G

Selv om Huawei altså ikke kommer til at levere 5G til Grønland, så har kineserne dog leveret dele af infrastrukturen allerede. 

Helt konkret har Huawei leveret søkabelstationer til det 4600 kilometer lange søkabel, der forbinder Grønland med Canada og Island.

Tele-Post fortæller, at stationerne – lige som alle andre dele af netværket – løbende bliver tjekket i forhold til sikkerheden.

Det selvstyreejede teleselskab kan endnu ikke sige, hvornår man vil gå i gang med at udbygge 5G i Grønland.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt