Holmens Kirke markerer 60 året for Hans Hedtoft-forlis

30. januar er det 60 år siden, at skibet M/S Hans Hedtoft sank syd for Kap Farvel. Holmens Kirke i København danner nu ramme om en udstilling og en mindegudstjeneste på årsdagen for ulykken.
M/S Hans Hedtoft blev betegnet som "synkefrit". Alligevel sank skibet under sin jomfrurejse syd for Kap Farvel 30. januar 1959. Foto © : Narsaq Museum
10. januar 2019 12:53

”Vi synker langsomt…”

Sådan lød en af de sidste beskeder fra skibet M/S Hans Hedtoft, inden det gik ned 30. januar 1959 syd for Kap Farvel på sin jomfrurejse mellem Qaqortoq og København.

Samtlige 95 personer ombord omkom ved forliset. Ulykken blev en national tragedie i både Grønland og Danmark, hvor familierne til de omkomne fik deres liv ændret for altid.

LÆS OGSÅ Museumsleder opfordrer til at finde M/S Hans Hedtoft

Én af dem var danske Kirsten Sietam, der som otte-årig mistede sin far i forliset.

- Det har jo betydet, at jeg har båret på den sorg og det savn i rigtig mange år. Selvfølgelig ikke som en stor sorg i mine voksenår, men det har jo fulgt mig hele livet, og det har været en ting, som har præget min familie dengang og i dag, siger hun til KNR.

Sammen med en anden efterkommer, Sandra Vinding, har Kirsten Sietam de senere årtier stået i spidsen for ”Pårørendegruppen efter Hans Hedtofts forlis 1959.”

Præst: Vigtigt at forsone sig

I anledningen af årsdagen har Narsaq Museum udlånt en udstilling om M/S Hans Hedtoft-katastrofen til Holmens Kirke, der er kirke for de søfarende. Også Qaqortoq Kirke har udlånt redningskransen fra skibet hertil.

Årsagen til forliset er aldrig blevet opklaret. Men ulykken skabte stor, politisk ballade i Folketinget, da skibet var bestilt og betalt af staten.

LÆS OGSÅ I dag er det 55 år siden grønlandsskibet Hans Hedtoft gik ned

Desuden havde der inden ulykken været stor uenighed mellem den daværende grønlandsminister, Johannes Kjærbøl (S), og kaptajnerne hos Kongelig Grønlands Handel (KHG) om faren ved vintersejlads i Grønland.

Ulykken førte til en landsindsamling i Grønland og Danmark, mens staten oprettede Grønlandsfonden af 1959. Begge dele skulle yde økonomisk hjælp til de omkomnes efterladte i begge lande.

Men det er senere kommet frem, at mange familier oplevede, at de ikke fik den økonomiske hjælp som lovet. Desuden er der aldrig blevet placeret et ansvar for årsagen til ulykken.

LÆS OGSÅ Hedtofts forlis kaldes nu en politisk skandale

Ifølge provst ved Holmens Kirke, Ejgil Bank Olesen, er det derfor vigtigt at mindes ulykken, også 60 år efter.

- Jeg anerkender i høj grad vigtigheden af, at man holder mindegudstjenester. Ikke alene for at ære de afdøde – selvfølgelig også for det – men også for at få placeret den sorg og den angst og frustration, der også har været. Altså forsone sig med fortiden.

Mindehøjtideligheden finder sted 30. januar klokken 13.00 i Holmens Kirke i København.