Hjemmestyret stopper psykisk handicappedes skolegang

Det meste af deres skolegang på folkeskolerne har de været forsømte, og nu stoppes skolegangen for fem psykisk handicappede i Ilulissat trods stor fremgang.
Skrevet af Else Løvstrøm
24. april 2009 13:06

Fem psykisk handicappede elever på Specialcenteret i Ilulissat vil ikke længere kunne gå på skolen, fordi Hjemmestyret mener, at de allerede har fået 10 års skolegang. Souschef på Sungiusarfik Ikinngut Sara Dalager mener, at det er ærgerligt, at eleverne nu må stoppe deres skolegang på Specialcenteret. De fem psykisk handicappede har ellers oplevet en stor fremgang i deres udvikling, efter de startede deres skolegang.

Folkeskolerne har aldrig levet op kravet om at alle børn skal have skolegang. Viggo Johansen har en datter, der indtil sit 17. år fik lov til dels at gå i en klasse med adfærds vanskelige drenge i Nuuk. Derefter blev datteren hjemme hos forældrene et helt år. Endelig da hun blev 18 år, kom hun til Specialcenteret i Ilulissat, hvor familien fandt en skole, der var beregnet til deres datters handicap. Og datteren fik en stor fremgang.

Eleverne er så glade for deres skolegang, at de syntes, at weekenden bliver for lang. Allerede om søndagen glæder de sig til at komme i skole, fordi de har glæde af at føle, at de har fremgang i deres evner, fortæller Sara Dalager.

Leder af Specialskolen Arnaruluk Pedersen siger, at hun egentlig har fire specieluddannede lærere fra denne sommer, men hun ved, om hun kan ansætte dem. Landsstyreformand Hans Enoksen besøgte ellers skolen for kort tid siden, og han gav udtryk for, at det er en rigtig god skole.