Hjemløse grønlændere får ikke hjælp til at bekæmpe misbrug

Hjemløse grønlændere i Danmark med misbrugsproblemer, får langt mindre hjælp til at komme ud af deres misbrug, end hjemløse fra Danmark eller andre lande.
Skrevet af Martine Lind Krebs
28. januar 2014 09:40

Og det er et tegn på, at grønlænderne har svært ved at bede om og få den nødvendige hjælp i Danmark, mener Rådet for Socialt Udsatte, der i går offentliggjorde en ny undersøgelse om udsatte grønlændere i Danmark.

Ifølge SFI’s hjemløseopgørelse fra 2013 er blot 2 procent af de hjemløse grønlændere i Danmark i behandling for deres misbrug, mens det samme er gældende for 15 procent af de etnisk danske hjemløse. Og det selv om 81 procent af de grønlandske hjemløse lider af enten misbrug eller psykiske sygdomme - hvilket er en højere andel end blandt de danske hjemløse, hvor der er tale om 67 procent. 

Formand for Rådet for Socialt Udsatte Jann Sjursen efterlyser en mere koordineret integrationsindsats over for grønlændere, der flytter til Danmark.

- Jeg tror det skyldes, at udsatte grønlændere ikke får gjort opmærksom på sig selv, og derfor er det vigtigt, at der er en særlig opsøgende indsats og en viden om, hvordan man når de udsatte grønlændere i Danmark, siger han.

En af forfatterne af rapporten, Mille Schiermacher, som til dagligt er projektmedarbejder i Det Grønlandske Hus, siger, at den manglende misbrugsbehandling ligger i tråd med den generelle mangel på hjælp og støtte, som rapporten har dokumenteret.

- De socialt udsatte grønlændere har generelt svært ved at bede om hjælp i Danmark. De har også svært ved at få kontanthjælp og bolig og gøre krav på deres rettigheder. Vi skal selvfølgelig ikke skabe en krævermentalitet blandt dem, men vi skal sikre, at de får en lige tilgang til samfund og ikke bliver marginaliserede på grund af deres etnicitet, siger hun.

Konsekvenserne af den manglende misbrugsbehandling er, at problemerne bliver massive, siger hun:
- Hvis man har både har problemer med misbrug og hjemløshed og en hel masse komplekse problemstillinger, så bliver det meget svært at slå hul på årsagskæden. 

Socialminister Annette Vilhelmsen peger i en kommentar til rapporten på den nationale strategi for udsatte grønlændere, som blev igangsat sidste år. Den skal gerne resultere i en hurtigere integrationsindsats over for nytilkomne grønlændere og en bedre information om det danske system.

Rapporten, der hedder: I Grønland er jeg for dansk, og i Danmark er jeg ’bare’ grønlænder,  blev fremlagt i værestedet Naapiffik på Kofoeds Skole i København i går. Rådet for Socialt Udsatte har desuden inviteret til konference på Christiansborg 5. marts.