Hjælpen fra Danmark: Socialarbejdere i Tasiilaq er glade for oplæring

Fire socialrådgivere fra Danmark har hjulpet til i socialforvaltningen i Tasiilaq frem til begyndelsen af december. - Det er en stor hjælp, og de respekterer vores kultur, siger en lokal sagsbehandler.
Udover de 5,3 millioner kroner, som Danmark har bevilget for i år, er der i den danske finanslov afsat 80 millioner kroner i alt over årene 2020-2023. Arkivfoto af Tasiilaq. Foto © : Larsen Jens Kragh
03. januar 2020 06:25

Danmark bevilgede i efteråret 5,3 millioner kroner til Grønland.

Det skete efter anmodning om hjælp fra Naalakkersuisut. Pengene er gået til et akutteam bestående af blandt andet psykologer og socialrådgivere, der først og fremmest skal hjælpe til i Tasiilaq.

Nogle af disse penge er blevet brugt til opkvalificering af socialrådgiverne i Tasiilaq.

- Ja, vi har fået hjælp fra Danmark i Tasiilaq. Og det er en stor hjælp, og de samarbejder rigtig godt med os og respekterer vores kultur. De respekterer folks identitet. De engagerer sig og blander sig med os, fortæller Sara Grønvold Kristensen, som er sagsbehandler i Kommuneqarfik Sermersooqs Børne- og Familieafdeling i Tasiilaq.

LÆS OGSÅ Folketinget vedtager aftale om 80 millioner kroner til grønlandske børn

De fire sociarådgivere fra Danmark kom til Tasiilaq i november og har været i byen frem til december, hvor de blandt andet har hjulpet og oplært socialarbejderne i Tasiilaq.

- Det har stor betydning for os. Vi kan overskue meget mere, nu kan vi som sagbehandlere følge bedre med og ikke bare slukke brande. Og så blev vi oplært i for eksempel hvordan vi bedre kan betjene vores klienter, hvor klienten er i centrum, fortæller Sara Grønvold Kristensen.

Hun vurderer, at der allerede sker forbedringer i Tasiilaq.

- Det er lærerigt ikke bare at være tilbageholdende som sagsbehandler men også komme ud til klienterne i deres hjem. At kunne undersøge, hvordan sagbehandlingen bliver bedst, det er også meget vigtigt som sagbehandler, siger Sara Grønvold Kristensen.

LÆS OGSÅ Folketingsmedlemmer glæder sig over penge til grønlandske børn

Sara Grønvold Kristensen oplever, at det er en stor hjælp for sagsbehandlerne i socialforvaltningen i Tasiilaq at få hjælp fra Danmark.

- Blandt dem, som er kommet for at hjælpe, er der grønlændere. Vi håber, at de vil fortsætte med at komme. Der er stadig sager, som de fortsat skal arbejde med. Vi har stadig behov for hjælp, selvom der er ansættelser på vej. Der er nemlig gamle sager, som der skal arbejdes videre med, siger Sara Grønvold Kristensen.

Ifølge Sara Grønvold Kristensen vil tre socialrådgivere, to grønlandske og en dansk, blive ansat på Børne- og Familieforvaltningen i Tasiilaq i januar.

Udover de 5,3 millioner kroner, som Danmark har bevilget for i år, er der i den danske finanslov afsat 80 millioner kroner i alt over årene 2020-2023.

Det er socialminister Astrid Krag, der for nyligt lavede en aftale med naalakkersuisoq for socialområdet, Martha Abelsen. Aftalen går ud på, at Danmark skal bidrage til indsatsen over for udsatte børn og unge her i landet.