Historisk skib må forlade Grønlandskajen i København

Det historiske sejlskib M/S Signe Rink er blevet centrum i en konflikt på den gamle Grønlandskajen i København. Bådens ejer og Det Arktiske Hus er blevet uenige om vilkårene for skibets placering.

I 18 år M/S Signe Rink ligget til kaj ved Grønlandskajen på Christianshavn ud for Arktisk Institut. 

Skibet fra 1953 har bl.a. tilhørt landshøvdingen i Grønland, fungeret som politi- og lægekutter og sejlet både Dronning Margrethe og Kronprins Frederik rundt i Grønland.

Men nu er det slut. Kajpladsens udlejer, foreningen Det Arktiske Hus, som bl.a. rummer Arktisk Institut og Chroma Film ApS, har valgt at opsige lejemålet med skibet ejer, 61-årige Werner Blohm.

Manglende lejebetaling, for meget fest og nabofejder med andre skibe er blevet for meget for udlejerne, siger direktøren for Arktisk Institut, Bent Nielsen, til KNR.

- Der har været uro omkring skibet med de andre både, der ligger i området og en række praktiske ting, som er besværlige for os, og som vi synes er kedelige. Vi havde set for os at have et godt samarbejde med Signe Rink. Men i stedet bliver det til en masse kedelige ting med uro og ballade. Og det er vi ikke interesseret i.

KAJPRISER

Statens Ejendomsstyrelse ejer kajarealerne på Christianshavn.

Private virksomheder og foreninger som Det Arktiske Hus og Nordatlantens Brygge administrere dog selv kajudlejningen.

Prisen for en kajplads op til 15 m ud for Nordatlatens Brygge er 500 kr. om dagen fra 1. april - 30. sep. 

Fra 1. Okt. - 31. marts er prisen 350 kr. om dagen.

                                       Kilde: Nordatlantens.dk


Forhøjet kajpriser
Men ejer af M/S Signe Rink, Werner Blohm, afviser anklagerne over for KNR.

Blohm fik skibet foræret i 2014 af dets tidligere bådlaug, som sejlede i skibet, men i årevis havde forsømt at vedligeholde det.

I stedet har Werner Blohm foreløbig brugt over 100.000 kr. på at restaurere hende - og mangler fortsat meget.

Werner Blohm fortæller, at han løbende har gæster ombord. Men i hans øjne handler opsigelsen ikke om uro, men om kommerciel indtjening for foreningen Det Arktiske Hus.

Stedet kan nemlig selv sætte taksten for kajudlejningen.

- Man jager de historiske skibe væk, så rigmænd kan komme ind med deres plastikbåde for at de (Det Arktiske Hus, red.) kan tjene penge, siger Werhner Blohm.

Ind til nu har M/S Signe Rink ligget til kaj for 1250 kr. om måneden. En ‘vennepris’ ifølge Anders Dylov, bestyrelsesmedlem i Det Arktiske Hus og ejer af Chroma Film. 

Fremover vil prisen følge takserne, som Nordatlantens Brygge udstikker: 500 kr. om dagen i sommersæsonen - svarende til 15.000 kr. om måneden. Og 350 kr. om dagen i vinterhalvåret - svarende 10.500 kr om måneden. 

Priser, som Werner Blohm ikke har råd til at betale.

Grønlandshavn uden grønlandsk kultur

Werner Blohm og flere genboer til M/S Signe Rink mener, at opsigelsen skyldes, at Det Arktiske Hus ønsker et mere mondænt skib foran huset og ser bort fra historikken omkring Grønlandskajen.

- Man jagter alle ud af området, så man rent faktisk dræner det for sin oprindelighed.

- Jeg synes, det er helt ude af proportioner. Det viser jo bare deres fuldstændige ligegyldighed med den kulturelle arv, som Signe Ring er, siger Werner Blohm.

Til det siger direktør i Arktisk Institut, Bent Nielsen.

- Vi har ikke nogen forpligtigelse til at skulle sørge for et grønlandsk miljø her. Det er den ene ting. Den anden er: Jo, jeg er helt enig i, at det passer fint til Det Arktiske Hus og Nordatlantens Brygge, at også skibet Signe Rink ligger her. (…) Men når vi har valgt at sige det op, er det fordi, at der har vist sig alt for mange besværligheder med det skib.

Foreningen Det Arktiske Hus har fra 1. april ansat en havnefoged til at administrere kajområdet. Her er Werner Blohm og M/S Signe Rink velkommen til at søge om en kajplads, oplyser bestyrelsesmedlem Anders Dylov.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt