Folketingsmedlemmer: Historisk mange konflikter mellem Grønland og Danmark

Uenigheder mellem Grønland og Danmark har fyldt det politiske år i Folketinget. Men konflikterne gør politikerne klogere, mener statsministeren.
Statsminister Mette Frederiksen (S) (t.v.) og folketingsmedlem Aki-Matilda Høegh-Dam (S) i Folketinget under en tidligere debat i år. Foto © : Siumut i Folketinget
05. juni 2023 12:36

Spiralskandalen, erstatningskrav fra juridisk faderløse grønlændere, ulovlige adoptioner i fortiden og en dansk diplomat som arktisk ambassadør.

Det er blot nogle af de problematiske sager mellem Grønland og Danmark, som har trukket overskrifter det seneste år.

Det blev påpeget af de grønlandske politikere, da der var afslutningsdebat i Folketinget 31. maj.

Aaja Chemnitz fra IA påpegede, at det har været et historisk, konfliktfyldt folketingsår mellem Grønland og Danmark.

- I takt med, at vi i Grønland bliver klogere på vores historie, lærer vi også, at historien ikke er så idyllisk, som den er gjort til. Skeletterne vælter ud af skabet, sagde hun.

Også Siumuts folketingspolitiker Aki-Matilda Høegh-Dam påpegede problemerne, men bed mærke i, at de danske politikere ikke nævnte forhold i Grønland, som Danmark har ansvaret for, i deres taler. 

Til gengæld vakte Aki-Matilda Høegh-Dams tale på grønlandsk i Folketinget for et par uger siden opsigt. Og det er næsten ironisk, mener hun.

- Men hold da op. Sikke en krænkelse at jeg talte et andet sprog fra talerstolen, sagde Aki-Matilda Høegh-Dam i sin tale.

Stadig uløste problemer

Men trods overskrifterne er der stadig mange uløste problemerne.

Det drejer sig for eksempel om lønningerne til grønlandske anstalts- og politibetjente. Til nytår udløber en bunke penge, som blev givet i 2020 til at løfte lønningerne hos netop de to personalegrupper.

Egentlig skulle den danske finansminister på anbefaling af Lønningsrådet i Folketinget for længst have fundet en løsning. Men intet er sket.

Og det er under al kritik, sagde Aaja Chemnitz. For det vil betyde personaleflugt fra både anstalterne og politiet, mener hun.

- Løsningen skal findes nu og skal være en permanent løft af deres løn. Det er vigtigt, at vi sikrer lige løn for lige indsats.

Hun blev bakket op af Aki-Matilda Høegh-Dam, som også påpegede lang ventetid på retssager, FNs kritik af forholdene for grønlandske borgeres retssikkerhed i Danmark og spiralsagen.

- Vi fra Siumut har bragt disse emner op i årtier. Men det føles ærligt talt som om, at vi taler for døve ører, sagde Aki-Matilda Høegh-Dam.

Aki-Matilda: Lys for enden af tunellen

Men der er også fremgang i forholdet mellem de to lande, mener Siumut-politikeren

Aki-Matilda Høegh-Dam roste statsminister Mette Frederiksen (S) for at turde tage et opgør med fortiden, danske medier for give grønlandske politikere en stemme og grønlandske borgere for at råbe op om ulig behandling i det danske samfund.

Både Radikale Venstre og Alternativet påpegede, at der er brug for et opgør og en større viden i Danmark om kolonitiden i Grønland. Også statsminister Mette Frederiksen (S) takkede de fire nordatlantiske folketingsmedlemmer for at skabe større opmærksomhed på rigsfællesskabet.

-Jeg mener, at I alle fire spiller en vigtig rolle i at italesætte nogle af de problemer, der er i rigsfællesskabet, anvise en konstruktiv vej for at andre, men også hjælper os andre i Folketinget med at oversætte de diskussioner, der er på Færøerne og i Grønland.

Dog kom ingen af de danske politikere med konkrete løsninger på problemerne, som de grønlandske partier omtalte i deres taler.

Statsminister Mette Frederiksen henviste dog et par gange til rigsmødet i Nuuk 6. og 7. juni. Her mødes toppen af den danske regering med Naalakkersuisut og toppen af det færøske landsstyre, netop for at tale om landenes fælles udfordringer.