Her går grænsen mellem Grønland og Canada

Efter 30 års forhandlinger indgik Danmark og Canada natten til i dag en aftale, der - stort set - fastlægger grænsen mellem Canada og Grønland. Det skete under udenrigsminister Villy Søvndals besøg hos hans canadiske kollega, udenrigsminister John Baird i Ottawa.

Aftalen, der afløser en midlertidig grænsedragning fra 1973.  trækker en 3.000 kilometer lang streg i vandet fra det sydlige Grønland, op gennem Davis strædet, Baffin Bugten, og til Det Arktiske Ocean nord for Grønland. 

Villy Søvndal understreger at forhandlingerne er gennemført i et tæt samarbejde med Grønland, og har fulgt de retningslinjer, der i 2008 blev vedtaget i Ilulissat-erklæringen, hvor det blev fastslået at  problemer i Arktis skal løses gennem forhandlinger.

På to punkter er parterne dog stadig ikke enige.

Hans Ø, som både Grønland og Canada gør krav på, er stadig omstridt. Og det er stadig uklart, hvordan de olie- og gasfelter, der strækker sig hen over grænsen, skal fordeles, skriver Politiken.

- Drøftelserne om Hans Ø forløber i en god og konstruktiv tone, men det er ikke på nuværende tidspunkt muligt at sige, hvornår de kan afsluttes, udtaler Villy Søvndal.

Under sit besøg i Canada mødes udenrigsministeren i dag med den canadiske forsvarsminister Peter MacKay, minister for sundhed og Arktis Råd, Leona Aglukkaq, samt med præsidenten for den canadiske inuit-organisation ITK, Terry Audla.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt