Her er oppositionens ris og ros til åbningstalen

Der var ros for et digt, men ris for ikke at tale nok om erhvervslivet. Og så var der delte meninger om, hvor klar Múte B. Egede egentlig var i spyttet.
Mûte B. Egede holdt en åbningstale, der både får ris og ros, til at markere starten på efterårssamlingen 2024. Foto © : Ulrikke Andersen, KNR

Rammerne om starten på efterårssamlingen var som traditionerne forskriver med gudstjeneste, nationaldragter og tale fra formanden for naalakkersuisut, Muté B. Egede (IA).

I sin åbningstale kom han ind på, at der er mangel på kyndige, arbejdsomme hænder her i landet, og det kan betyde, at plejehjem og børnehaver må lukke.

Der mangler simpelthen både personale, der kan pleje ældre og pædagoger, der kan passe børn. Dertil kommer, at virksomheder mangler arbejdskraft, og importerer fra udlandet i et forsøg på at lukke hullerne. 

- Derfor vil jeg gerne understrege, at så længe man er rask – så skal alle, der kan, i arbejde, sagde formanden for naalakkersuisut. 

Umiddelbart efter talen fangede KNR oppositionspolitikere for at få deres umiddelbare reaktion på formandens ord. 

Kunne godt lide digtet

Hos Demokraatit siger Anna Wangenheim:

Foto © : Nicole Sander / KNR

- Jeg lagde mærke til, at talen er en anderledes end tidligere taler, og måske også anderledes end det, han tidligere har udtalt, siger Anna Wangenheim.

- Han fremhævede blandt andet, at arbejdet i vores samfund skal være bæredygtigt, og at alle, der er i stand til at arbejde, bør gøre det. Og det bemærkede jeg, fordi jeg ikke tidligere har hørt Muté B. Egede udtrykke det så tydeligt, supplerer hun.

Aqqalu Jerimiassen, der er formand for Atassut, er ikke helt så positiv.

Foto © : Ulrikke Andersen / KNR

- Starten var god, fordi han startede med et digt, og den del kan jeg godt lide. Resten blev lidt rodet. Han gentog sig selv en del, og selvom forklaringerne var fine, og han er dygtig til at bruge ordene, så selv om han virkede innovativ, var han det i virkeligheden ikke, sagde Aqqalu Jerimiassen. 

- De emner, han talte mest om, handlede om at hjælpe de fattige, men hvad med erhvervslivet? Han nævnte næsten intet om det. 

Intet er forandret

I modsætning til Demokraatit og Atassut er det endnu uklart, hvad Naleraq synes om åbningstalen. De eneste ord formand Pele Broberg satte på var:

Foto © : Nicole Sander / KNR

- På mandag vil det blive diskuteret, når vi tager det op i salen fra Naleraq. Men der har ikke været nogen ændringer i budskabet de sidste tre år, sagde han.