Her er kandidaternes mærkesager

IA præsenterede i dag deres fem kandidater til det forestående Folketingsvalg. De har vidt forskellig baggrund, og hvis vælgerne giver dem mandat til det danske parlament spænder deres politiske mærkesager da også fra en grønlandsk grundlov til slet og ret at afslutte, hvad der allerede er i gang.
Skrevet af Rune Langhoff
25. juni 2011 15:01

Formanden for landets største parti er - ikke overraskende - ovenud tilfreds med det hold, som nu skal i valgkamp for fortsat at repræsentere Grønland i det danske folketing.

- Vi står stærkt. Vi stiller med et stjernehold, som består af folk med stor indsigt og bred appel, siger Kuupik Kleist, der bedømt ud fra de seneste valgresultater tillader sig at drømme om, at partiet napper begge pladserne i det danske parlament.

- Det er først og fremmest en platform, som man skal gøre godt brug af for at skabe forståelse for Grønlands situation, siger IA-formanden, der selv tidligere har repræsenteret landet i Folketinget.  

Men hvilke mærkesager er det så, partiets fem ganske forskellige kandidater satser på for at realisere den ambition?

- Mine vigtigste sager i Folketingsarbejdet vil selvfølgelig være, at implementere den meget vigtige proces, vi er i gang med, som er virkeliggørelsen af det selvstyre, vi blev enige om at gå ind i i 2009. Vi skal finde de bedst mulige løsninger på de forskellige områder, som vi fremover skal hjemtage, siger menneskerrettighedskoordinator i ICC, Sara Olsvig.

- I et dansk folketing vil jeg arbejde for, at vi får udvidet vores selvbestemmelsesret ganske kraftigt, da vi dag jo ikke har nogen udenrigs- og sikkerhedspolitisk kompetence. Og så skal vi også indlede en forfatningsforberedende proces, hvor vi forbereder os på at få vores egen grundlov; det vil jeg gerne slås for i det danske folketing, siger Johan Lund Olsen, tidligere IA-formand og formand for Inatsisartut.

Sofia Rossen, der allerede i indeværende periode har prøvet kræfter med dansk parlamentarisme, vil især fokusere på CIAs påståede fangetransporter.

- Nogle af mine vigtigste sager er at videreføre nogle af de ting, der allerede er i gang og få dem afsluttet. Noget der også ligger mig på sinde er at kigge på de beflyvninger, der har været over Grønland. Det er en ting, vi bør få afsluttet og så komme videre, siger Sofia Rossen uden dog at være mere konkret.

Nikoline Ziemer, der ikke opnåede valg til Inatsisartut med sit eget parti ved det seneste valg, har det kommende fængsel her i landet som sin mærkesag.

- Jeg vil arbejde for, at den betænkning, som retsvæsenskommissionen affødte, bliver realiseret. Blandt andet skulle der næste år have stået et fængsel opført her i Grønland, men vi er ikke kommet et skridt videre endnu, og det synes jeg simpelthen er for dårligt, siger Nikoline Ziemer.

- Jeg vil selvfølgelig kæmpe bredt for Grønlands interesser i Rigsfællesskabet, herunder udenrigs- og sikkerhedspolitisk, slutter Kaali Olsen runden.

Undervisningsinspektøren i Selvstyret var i fjor suppleant i Inatsisartut for partiets afgående folketingsmedlem, Juliane Henningsen.