Muté B. Egede der kæmper mod vinden på vej til Inatsisartutsal.Foto: Mads Malik Fuglsang Holm/KNR

Her er Inatsisartuts ambitioner for efterårssamling

Nu starter Inatsisartuts efterårssamling under storm og regvejr. Her i artiklen kan du læse, hvad partierne vil opnå, og hvad de glæder sig til.

I dag starter Inatsisartuts efterårssamling for dets medlemmer.

KNR har talt med alle partierne og spurgt, hvilken del de har glædet sig mest til.

Formand for Demokraatit, Jens-Frederik Nielsen, hvad glæder du dig mest til til efterårssamlingen?

-Der er mange sager, vi glæder os til at behandle. Vi glæder os til at fremlægge vores 21 forslag, men også til at behandle finanslovforslaget.

Hvad vil I opnå som parti til denne samling?

- Vi forfølger stadig vores mærkersager, som vi præsenterede under sidste valgkamp, og det er; at lette borgernes byrder, vi vil gerne nå i mål med lettere levevilkårene for især borgere med mellem- og lavindkomst. Derudover er der erhvervsudvikling og innovation, som skal sikre økonomisk udvkling.

LÆS OGSÅ Inatsisartut tager hul på et nyt år med inflation og verdenskrise

Formand for Naleraq, Pele Broberg, hvad glæder du dig mest til til efterårssamlingen?

- Vi glæder os meget til at debatten starter igen. Debatten er med til at tilvejebringe ændringer - det glæder vi os til.

Hvad vil I opnå?

- At starte på synlige handlinger, der er med til at ændre hverdagen for borgene i landet. De mål, vi har opnået indtil i dag/nu, er ikke nok, vi er nødt til at fortsætte med at øge dem og ikke dvæle ved de ting, vi har opnået.

Formanden for Atassut, Aqqalu Jerimiassen, hvad glæder du dig mest til til efterårssamlingen?

- Vores forslag. Så kort kan man svare. Vi glæder os til at debattere om vores forslag, der blandt andet handler om reform på forbrændingsanlægsområdet, der også vedrører Nordgrønland, hvor der findes udfordringer på det område.

Hvad vil I opnår som parti?

- Der er mange mål. For eksempel har vi forslået, at der laves ordninger for personer/borgere med allergi for forskellige fødevarer. Der bør være mere konkurrencedygtige priser på allergivenlige fødevarer, som altid har været dyre for mange brugere. Vi har et mål om, at dette område bør undersøges.

Doris J. Jensen fra Siumut, hvad glæder du dig mest til til efterårssamlingen?

- Vi har forslag, der eksempelvis handler om at hjemtage sagsområder, der i dag er under dansk ansvar. Men vi har også ambitioner om at forbedre befolkningens levevilkår. Vi skal dog huske på, at vi økonomisk er udfordret af, at der er krig og af aktuelle epidemier. Derfor er det vigtigt for Siumut at arbejde for en fortsat holdbar økonomi.

Hvad vil I opnå fra Siumut?

-Udover at hjemtage sagsområder har vi har også et forslag, der handler om handicappede. Vi har forskellige forslag, der skal sikre, at de selvstyreejede virksomheder har åbenhedspolitikker. Vi har altså mange forslag, som vi glæder os til at få behandlet.

LÆS OGSÅ Aslak Jensen forlader Inatsisartut

Agathe Fontain fra Inuit Ataqatigiit, hvad glæder du dig mest til til efterårssamlingen?

- Vi glæder os til at fremsætte vores forslag. For eksempel forslag, der handler om, at der skal laves en redegørelse om Landbrugskolen, fordi vi mener, at evnen til at være selvforsygende er vigtig. Vi har nogle tanker, der kan være nyttige i forbindelse med det.

Hvad vil I opnå som parti til denne samling?

- Vi håber virkelig på at kunne opnå, at vi allesammen bliver enige om finansloven. Det vigtigste for samfundet er, at alle partierne kan blive enige om den, siger Agathe Fontain.

Inatsisartuts efterårsamling starter i dag 23. september 2022, og den slutter 24. november 2022.

Her kan du læse Mutés åbningstaleGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl