Her er den arktiske ambassadør

Efter et møde mellem Naalakkersuisuts formand og udenrigsministeren blev den nye ambassadør for Arktis i går udpeget.
Skrevet af Martine Lind Krebs
17. januar 2012 06:50

Navnet er Klavs A. Holm; han kommer fra en stilling i Udenrigsministeriet som ambassadør for Public Diplomacy.

Klavs Holms store opgave bliver at føre den arktiske strategi ud i livet, siger udenrigsminister Villy Søvndal.

- Vi håber dels, at han kan være med til at sikre Danmark en god placering i de aftaler, der skal laves. Og at han kan være med til at sikre, at sikkerhedshensynene i forbindelse med mere sejlads bliver varetaget godt, siger udenrigsministeren.

Den nye ambassadør mener selv, at det vigtigste ved hans nye jobfunktion er at gøre Rigsfællesskabet synligt på alle de platforme i verden, hvor Arktis diskuteres.

- Vi skal over en meget meget bred kam arbejde for Rigsfællesskabets interesser i det arktiske område. Der har åbnet sig et væld af muligheder, som kan være interessante for Danmark, Grønland og Færøerne. Men samtidig er der også en masse risici, siger Klavs A. Holm.

Naalakkersuisuts formand er glad for, at Danmark opper sig i forhold til det arktiske.
- Det er jo en styrkelse af den danske regerings indsats i forhold til den arktiske dagsorden. Så det er vi meget tilfredse med, lød det fra Kuupik Kleist.

Udenrigsministeren lægger ikke skjul på, at den arktiske ambassadør skal sikre danske interesser i Grønland i forbindelse med udviklingen:

- Vi håber også Danmark får sine interesser tilgodeset i forhold til den udvikling vi må se i Grønland i forhold til minedrift og olieudvinding. Så vi har en meget stor industriineteresse i at være til stede, siger han.

Klavs A. Holm har været diplomat i mere end 30 år, blandt andet som ambassadør i Singapore, ministerråd på ambassaden i London og ambassaderåd i EU. Han har tidligere haft med Grønland at gøre, da Grønland skulle integreres i Handelsorganisationen WTO.

Et af de spørgsmål, der ligger ham mest på sinde her og nu er EU’s importforbud mod sælskind.

- Jeg så gerne at der var mulighed for Grønland til at eksportere bæredygtige produkter til udlandet, siger han.

Og det mener du ikke, der er med det nuværende importforbud, selv om Grønland er omfattet af en undtagelse?

- Jeg mener, at der rejser sig problemstillinger på det her område, som vi i hvert fald skal håndtere i forhold til EU, men også andre aktører, siger Klavs A. Holm.