Der bliver igen bedre plads på baren fra på lørdag, hvor forsamlingsloftet på 20 personer bliver ophævet i det meste af landet.Foto: Merete Lindstrøm

Her er de nye regler, du skal kende fra på lørdag

Er du stukket to gange i armen, kan du få stukket en øl i hånden. Fra på lørdag skal du nemlig kunne dokumentere, at du er færdigvaccineret, medmindre du bor i Upernavik, bygderne omkring Upernavik eller Aasiaat. 

I øjeblikket går der nærmest ikke en uge, hvor der ikke bliver lavet nye coronaregler. 

Der går nærmest heller ikke en uge, hvor der ikke bliver lempet på nogle af de nye regler. Denne uge er absolut ingen undtagelse. 

Så medmindre du bor det nordlige Grønland, hvor der er fri smittespredning lige nu, er der nogle ting, du skal være ret opmærksom på.

I Aasiaat, Upernavik og i bygderne omkring Upernavik vil det stadig være ulovligt at være mere end 20 mennesker samlet på et sted, og alle skal blive ved med at gå med mundbind på offentlige steder. 

I resten af landet bliver de regler droppet fra og med på lørdag 31. juli.

LÆS OGSÅ Coronarestriktioner fortsætter kun i Upernavik og Aasiaat

Men det betyder ikke, at du igen bare kan springe ind på Daddys i Nuuk eller restauranten på Hotel Arctic i Ilulissat uden videre på lørdag. Selv om restauranter, barer og værtshuse igen kan lukke alle de gæster ind, som der er plads til, skal du kunne vise dokumentation for, at du er færdigvaccineret. 

Det betyder, at folk der ikke er fuldt vaccinerede, ikke bliver lukket ind på en bar eller restaurant, de kan ikke tage til en sportsturnering eller bruge kulturtilbud - kort sagt: Alt med offentlig adgang. 

Hvilken dokumentation skal du vise?

Når du har fået dit sidste vaccinestik kan du på sullisivik.gl anmode om, at oplysningen kommer ind i det danske coronapas. 

Coronapasset kan du hente i appstore eller i playbutik. 

Hvis du ikke er helt så digital, kan du anmode om at få vaccineoplysningerne sendt til din e-boks som en pdf. Den kan du printe ud og tage med i lommen. 

Der er også en meget enkel mulighed: Når du er blevet vaccineret, kan du beholde den aflange lap papir, som du har fået stukket i hånden med dit navn på og tidspunkt for vaccine. 

Hvad dækker "offentlig adgang" over?

Steder med offentlig adgang er spisesteder, biblioteker, sportsarrangementer, forretninger og så videre.

Men om du også skal vise vaccinedokumentation for at gå ind i en forretning eller til frisøren, vides ikke endnu.

De helt præcise definitioner for, hvad det er, der er offentlig adgang til, bliver nemlig først defineret i dag, siger Hans-Peder Barlach, der er formand for Coronastaben. 

Hvem skal du vise vaccinedokumentation til?

Det er op til butikkerne selv, om de vil bede om at se dokumentation. Politiet kan kræve det, hvis de er på stedet. 
 

Kommentarer

Corona-status i Grønland

Aktivt smittede 126  
Nye smittede i dag 35  
Førstegangsvaccinerede 40.955  
Andengangsvaccinerede 35.924  
Smittede 504  
Indlagte 1  
I respirator 0  
Døde 0  
Se også statistik på corona.nun.gl
 
   Opdateret: 
21. september 12:00
 

Forebyg smitte mod coronavirus