Hashsag presser de åbne anstalter

Forud for den aktuelle store kriminalsag i Sermersooq Kredsret har de syv nu tiltalte i sagen siddet tilbageholdt i over otte måneder i anstalterne. Det udfordrer Kriminalforsorgen og betyder begrænsninger for de domfældte, der afsoner i de - i princippet - åbne anstalter.

Mens man i andre lande har særlige arresthuse eller afdelinger i fængsler, hvor tilbageholdte kan sidde isoleret, har vi i Grønland åbne anstalter uden den mulighed. Derfor er det en større logistisk opgave for både politi og kriminalforsorgen at håndtere de mange tilbageholdte, der er sigtet i en retssag som den aktuelle hashsmugler-sag i Sermersooq Kredsret.

På anklagebænken i hash-sagen, der begyndte mandag morgen sidder syv tiltalte personer i alderen 25-38 år. De har siden politiaktionen 25. juli 2017 i Nuuk og Danmark været tilbageholdt uden at skulle kunne kontakte hinanden under den otte måneder lange efterforskning.

LÆS OGSÅ Anholdte fra hashaktion skal fejre nytår bag tremmer

En opgave og en udfordring for Kriminalforsorgen, som står med ansvaret for anstalterne:

- Det er klart at i forhold til vores del af det, i forhold til at vi har de tilbageholdte siddende i vores anstalter, er det en udfordring, at der er syv i den konkrete sag, som gerne skulle placeres på en måde, så de ikke kan kommunikere med hinanden eller omverdenen, fortæller Thomas Fredhøj, der er Chef for Fuldbyrdelse og Sikkerhed i Kriminalforsorgen i Grønland.

Han oplyser, at anstalten i Nuuk rummer mindre afsnit, som kan afskærmes til maksimalt fem personer. Men, anfører Thomas Fredhøj:

- Problemet er, at det heller ikke er en optimal løsning. Vi er også betinget af, at anstaltens bygninger gør, at det er forholdsvis nemt at kommunikere med hinanden alligevel, selv om man er adskilt, fordi det er en bygning, der på den måde ikke er indrettet på at skille de her ting fra hinanden.

Begrænser de domfældte

Chefen for Sikkerhed og Fuldbyrdelse medgiver, at det betyder begrænsninger for de domfældte, der burde afsone i en åben anstalt, når der er tilbageholdte eller sigtede, der skal sidde afskærmet.

- Det er klart i forhold til anstalternes indretning, så er udgangspunktet jo et åbent regi. I det omfang, at vi sender flere og flere tilbageholdte ind i anstalterne som jo sidder under andre vilkår, med nogle helt andre begrænsninger, for at kunne rumme det hele, er vi nødt til - i et vist omfang - at lukke anstalterne mere ned, end det har været tanken fra starten af. Så på den måde kan man godt sige, at det har betydning for de domfældte, der sidder i anstalterne rundt omkring, siger Thomas Fredhøj.

LÆS OGSÅ Tre uger sat af til hashsag

Ny anstalt med lukket afdeling

I den kommende nye anstalt i Nuuk vil der være lukket afdeling, hvor der er plads til 20 tilbageholdte personer og 20 forvaringsdømte. I alt er der plads til 79 indsatte, 39 pladser fordeles på to åbne afdelinger. Anstalten skal efter planen tages i brug foråret 2019, ifølge kriminalforsorgens hjemmeside.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt