Aqqaluk Lynge: Hans-Pavia var en stor diplomat for inuit i hele verden

Medstifter af ICC Hans-Pavia Rosing er død. Han blev 70 år. Hans passion for oprindelige folks rettigheder var utrolig at være vidne til, erindrer Aqqaluk Lynge.
Skrevet af Ane-Marie Petersen
10. juli 2018 13:23

Hans-Pavia Rosing kæmpede sammen med andre kræfter for at sikre rettigheder og indflydelse til inuit. En kamp der mundede ud i dannelsen af Inuit Circumpolar Council, ICC. Men der stoppede kampen ikke for Hans-Pavia Rosing, fortæller Aqqaluk Lynge.

- Hans Pavia var ansvarlig for, at ICC blev medlem af FN, og dermed fik inuit en stor mulighed for at påvirke det internationale samarbejde, siger han.

LÆS OGSÅ Hans-Pavia Rosing er død

Han har kæmpet for, at inuit i alle fire lande i Arktis skal have én fælles stemme. Et sammenhold som skabte en stærkere stemme hos inuit, som ellers er i undertal i de store lande.

- Man må huske på, at forholdene var helt anderledes. I dag synes vi jo alle sammen, at de rettigheder, vi har, er naturlige. Men man huske på, at det er noget, vi har kæmpet for. Hans Pavias personlighed og hans måde at være på kunne bruges af alle inuit til at kæmpe for deres sag. På den måde har han været en fantastisk diplomat for inuit-interesserer i hele verden, siger Aqqaluk Lynge.