Hammond: Der skal stadig arbejdes med forsoning

Aleqa Hammond plantede ideen til en Forsoningskommissionen tilbage i 2013. Hun mener, at arbejdet med forsoning er gået i stå.
Aleqa Hammond
Ifølge Aleqa Hammond viser sommerens debat om Hans Egede-statuen i Nuuk, at det fortsat er nødvendigt at sætte fokus på forsoning. Arkivfoto. Foto © : Helle Nørrelund/KNR
Skrevet af Anders Dall
06. september 2020 11:23

- Jeg ser det som noget meget beklageligt, at arbejdet med forsoning er blevet stoppet og bliver holdt stillestående.

Sådan siger Aleqa Hammond her snart tre år efter, at Grønlands Forsoningskommission afsluttede sit arbejde og afleverede sin rapport til naalakkersuisut. 

Hun er i dag medlem af Inatsisartut for partiet Nunatta Qitornai. Men som tidligere formand for naalakkersuisut og Siumut var det netop Aleqa Hammond, som i 2013 nedsatte Forsoningskommissionen.

Hendes forventning var, at kommissionsarbejdet skulle resultere i en rapport med anbefalinger til at ”rette op på ting, der modvirker grundlæggende forsoning med kolonitiden.”

Sådan sagde hun blandt andet til KNR i 2013. Nu er det 2020 og snart tre år siden, kommissionen fremlagde syv anbefalinger til naalakkersuisut. 

For eksempel med anbefalingen om at oprette et center for historie og forsoning, etablere en forsoningsfond og lave en national handlingsplan for, hvordan Grønland får fortalt sin egen forhistorie.

Glad for anbefalingerne

Ifølge Aleqa Hammond har Forsoningskommissionen fremlagt gode værktøjer til at komme videre.

- De er nogle meget vigtige spørgsmål for alle. Hvis man lader som om, man ikke ser dem, er det et tegn på, at der ikke er en politisk ledelse, siger hun og uddyber:

- Jeg var meget glad for anbefalingerne. Og jeg havde et stort håb om, at formanden for Naalakkersuisut, og de efterfølgende medlemmer af Naalakkersuisut ville have viljen til at følge konkret op på dem. Men vi har indtil videre ikke set nogen, der anstrenger sig for det.

Ansvaret for at følge op på Forsoningskommissionens anbefalinger ligger hos departementet for Uddannelse, Kultur og Kirke. I et skriftligt svar til KNR slår naalakkersuisoq Karl Frederik Danielsen fast, at Forsoningskommissionens anbefalinger er vigtige, da de vedrører forsoning med den koloniale tid i Grønland. Han skriver desuden, at opfølgningen er i gang. 

- Opfølgningsarbejdet på nogle områder er allerede delvist igangsat, da anbefalingerne er i tråd med nogle igangværende planer, skriver han blandt andet i sit svar. 

Fortsat fokus

Aleqa Hammond mener, at sommerens debat om Hans Egede-statuen i Nuuk blandt andet viser, at det fortsat er nødvendigt at sætte fokus på forsoning.

- Det, der skete under kolonitiden, skal ikke erstattes af had og ødelæggelse, og det skal ikke danne grundlaget for det. 

- Det, vi har gået igennem i vores historie skal blive noget positivt, og som vi kan hente styrke fra. Og det er der brug for i vores vej frem, siger hun.