Der er 28 medarbejdere i Halibut Greenland, siger direktør Erik Sivertsen.Foto: KNR / Andreas Wille

Halibut Greenland: Produktion kan blive presset

Naalakkersuisut afskaffede månedskvoter til jollefiskere, der fisker efter hellefisk i det kystnære område. Det er blevet til en årskvote i stedet for.

- Det er en ærgerlig beslutning. 

Det siger Erik Sivertsen, der er direktør fiskeriselskabet Halibut Greenland, efter at månedskvoter er blevet ændret til årskvoter for hellefisk fanget af jollefiskere ved Upernavik, Uummannaq og i Diskobugten.

Månedskvoter blev i 2013 indført for, at kvoten skulle holde hele året. Men det viste sig, at jollefiskerne allerede i juli havde fisket kvoten op - og ændrede Naalakkersuisut reglerne fra nytår 2014.

Og nu er reglerne ændret igen - Naalakkersuisut har nemlig indført årskvoter igen fra 1. januar. 

Og det ærgrer direktøren.

- I 2013 kom vi til at mangle hellefisk i produktionen. Da fik vi kun hellefisk fra større fartøjer. Og jeg gætter på, at vi oplever det samme igen i næste år, siger Erik Sivertsen.

Der kommer ikke kvoteforhøjelser

Og når kvoten var fisket op, vænnede fiskerne sig til, at Nalaakersuisut blot forhøjede den. Det kommer dog ikke til at ske nu, meddeler Naalakkersuisut selv. 

LÆS OGSÅ Fang torsk, havkat eller rødfisk!

Departementet for fiskeri oplyser dog, at månedskvoter kan blive genindført fra 1. august 2022, hvis det bliver nødvendigt for at sikre, at der er hellefiskefiskeri resten af året.

Det vil sige, at hvis jollefiskerne har for meget fart på og får fisket for stor en andel af kvoten op i august, så falder hammeren - og departemenetet inddeler resten af året i månedskvoter, for at fiskerne fisker mindre ad gangen. 

Kan komme konsekvenser

Hvis kvoten bliver fisket op før 2022 slutter, kan det betyde, at produktionen på Halibuts fabrik i Ilulissat stopper.

Hvis det sker, risikerer fabriksarbejderne nemlig at stå uden arbejde, vurderer direktøren.

- Hvis der sker det, så giver det mange udfordringer. Så vil der ikke længere være beskæftigelse til vores medarbejdere, som vi ellers ville kunne beskæftige hele året.

- Så må vores dygtige og stabile medarbejdere flytte til andre virksomheder, siger Erik Sivertsen.

 Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl