Beredskabsstyrelsen: Grønlandsk hjælp til Sverige er en fantastisk idé

Det er fantastisk godt, at tre grønlandske brandmænd bliver en del af det danske hold brandfolk, der skal kæmpe mod de omfattende svenske skovbrande. Det siger Beredskabsstyrelsens koordinator for den danske indsats, Peter Kaas-Claesson.
Foto © : KNR // Anton Gundersen Lihn
31. juli 2018 06:18

Idéen om at sende grønlandsk støtte til kampen mod de svenske skovbrande kom fra den fungerende beredskabschef fra Avannaata Kommunia, Amos Pjetturson.

Og det var en idé, der blev taget godt imod fra alle myndigheder, fortæller Beredskabsstyrelsens koordinator, Peter Kaas-Claesson.

- Vi vendte den med Forsvarsministeriet og jeg havde også fat i departementschefen i Grønland og alle syntes, at det var en fantastisk god idé, siger han.

LÆS OGSÅ Seks brandmænd fra Avannaata Kommunia sendes til Sverige

Der var i første omgang stillet seks brandfolk til rådighed fra Nordgrønland. Men aftalen er landet på, at der er sendt tre brandfolk afsted, blandt andet på grund af nogle formelle uddannelseskrav.

- Vi stiller det krav, at dem vi sender til Sverige skal være fuldt brandmandsuddannede. Det vil sige, at de har de nødvendige kompetencer og uddannelse til at kunne indgå på de hold vi sender derop. Så vi er helt rolige. Det skal nok gå og det bliver en fantastisk mission for dem, siger Peter Kaas-Claesson.

LÆS OGSÅ Brandmænd vil gerne hjælpe til i udlandet

Et af argumenterne for at sende brandfolk til Sverige har blandt andet været, at vise taknemmelighed over al den hjælp og støtte Avannaata Kommunia selv fik efter flodbølgekatastrofen i juni sidste år.

Og det er en positiv gestus at Avannaata Kommunia nu vil sende hjælp den anden vej, mener Peter Kaas-Claesson. Han ser det som et bevis på det gode beredskabssamarbejde i Rigsfællesskabet.

LÆS OGSÅ Kun tre brandmænd sendes til Sverige

- Det er jo netop en bekræftelse på, at vi har et Rigsfællesskab og at vi har nogle hændelser og nogle ting, hvor vi kan hjælpe hinanden og hvor vi har et godt samarbejde, siger han.

De tre brandfolk til at indgå i et hold på 60 mand, der flyver fra Roskilde lufthavn til Sverige tirsdag morgen klokken 6 dansk tid.