Grønland om 100 år: Præsidentvalg, metro og Disneyland

Hvordan ser Grønland ud i 2121? Det spørgsmål stillede nationalmuseet unge grønlændere i anledning af, at det i år er 300 år siden, den danske kolonisering begyndte.

- I'm so happy to be Greenland's first president, siger en glad kvindestemme efterfulgt af klapsalver, der blander sig med glædesbrøl og buhråb. 

Kalenderen siger 2121.

Grønland tager sin første præsident i ed, og dansk er forsvundet fra alles læber.

- Grønlænderne glemmer det grønlandske sprog. Det engelske sprog er hovedsproget. For eksempel i butikkerne, og i nyhederne foregår alt på engelsk, fortæller 18-årige Naja Fleischer.

Hun og hendes gymnasieklasse fra Nuuk GUX har ladet fantasien flyde og forestillet sig, hvordan Grønland ser ud om 100 år.

Gør som Augo

Deres tanker er endt som en tre minutter lang lydfortælling, som nu har vundet tredjepladsen i en konkurrence, som Grønlands Nationalmuseum står bag.  

LÆS OGSÅ Krans og kaffemik: Kirken markerer 300 års kristendom

I anledning af, at det i år er 300 år siden, Hans Egede satte fod på Håbets Ø, har museet opfordret unge til - med ord, lyd og billeder - at give deres bud på, hvad fremtiden bringer.

Ligesom forfatter Augo Lynge gjorde tilbage i 1931 med romanen '300 år senere', hvor handlingen udspiller sig i det år, vi befinder os i nu.

Med metro under fjeldene

Konkurrencens andenplads gik til en podcast lavet af 19-årige Ivaana Ludvigsen og hendes veninde Carla Nielsen, der også går på GUX i Nuuk. 

LÆS OGSÅ Naalakkersuisoq: Umuligt at markere 300-året for koloniseringen

Når de tænder for tidsmaskinen og spoler hundrede år frem, sidder de pludselig i en metro på vej hjem fra en tur i et grønlandsk Disneyland.

- Jeg forestiller mig, vi at hører sammen med USA. USA ligger jo ikke særlig langt væk, og Donald Trump var ude at sige, at han ville købe Grønland. Det er tæt på, at vi hører sammen med USA, siger Ivaana Ludvigsen. 

Du kan se og høre alle vinderne af konkurrencen inde på Grønlands Nationalmuseums hjemmeside.

 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt