- Jeg er den første kvinde, og det er selvfølgeligt stort, og jeg er glad, siger Majken Djurhuus Poulsen til KNR.Foto: Privat

Grønland får første kvindelige ph.d. i geologi

Majken Djurhuus Poulsen har forsket i pink safir i Tasiilaq-området, og hun er glad for sin uddannelse, men har også til tider følt sig isoleret.

Grønland har fået sin første kvindelige ph.d. i geologi.

Efter syv års uddannelse stod Majken Djurhuus Poulsen fra Nanortalik i maj med sit uddannelsesbevis fra Københavns Universitet.

- Jeg er den første kvinde, og det er selvfølgeligt stort, og jeg er glad, siger Majken Djurhuus Poulsen til KNR.

Under ph.d.-studiet undersøgte hun rubinforekomsten omkring Tasiilaq specifikt korund – den pink safir – for at forstå den geologiske historie i Tasiilaq-området helt tilbage til dengang bjergkæderne i området blev dannet.

Interessen for lige præcist det forskningsprojekt kom sig af et felt arbejde i området.

- Og så var der mulighed for at komme over til Tasiilaq på feltarbejde, hvor der så var forekomster af safir, som ikke var beskrevet. Og dem fik jeg lov at arbejde med, siger Majken Djurhuus Poulsen.

Følt sig isoleret

Selvom Majken Djurhuus Poulsen er glad for kunne forske i dette område, har hun til tider også følt sig isoleret under ph.d. arbejdet, fortæller hun.

- Jeg synes, at det har været en udfordring at sidde alene i Grønland, hvor ens vejleder er i udlandet, og alle ens geologiske kollegaer er langt væk. Nogle gange har jeg følt mig meget isoleret, og jeg skulle virkelig række ud efter de andre for at diskutere noget eller spørge til ting, for det har man brug for, siger hun.

Majken Djurhuus Poulsens interesse i geologi stammer helt tilbage fra hendes barndom i Sydgrønland.

- Jeg har altid været interesseret i naturen generelt. Jeg har altid samlet sten, siden jeg var barn, så jeg har altid været nysgerrig, når vi gik ture og var ude at sejle, da jeg var barn i Nanortalik, siger hun.

 

Privatfoto.

Blottede klipper i Grønland

Dog var det ikke før, hun blev færdig i gymnasiet, at Majken Djurhuus Poulsen fandt ud af, at hun ville være geolog.

Det var simpelthen ikke gået op for hende før, at det var en mulig karriere for hende. Det var ikke en retning, hun havde overvejet for sig selv. Men en tur på forskerskole ændrede det.

- Jeg var med på en forskerskole, som var i Disko, efter gymnasiet. Der var biologer og geologer. Jeg synes, det var virkelig interessant, hvad de præsenterede. Der kunne jeg godt se, at jeg altid har været interesseret i geologi, siger Majken Djurhuus Poulsen.

Hun vil gerne opfordre unge grønlændere til at følge i hendes fodspor og uddanne sig indenfor geologi. Især mener hun, at man i Grønland har en fordel indenfor dette studieområde.

- Geologi er rigtig spændende. Vi har helt blottede klipper her i Grønland, så du kan læse rigtig meget, når du kan lidt geologi. Du kan få virkelig meget ud af bare at sejle rundt, siger Majken Djurhuus Poulsen.

Hun er nu ansat i De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS)

Lige nu er hun i gang med at skrive artikler til de internationale geologiske tidsskrifter. Og senere skal hun på forskelligt felt arbejde i Sydgrønland og i Nordøstgrønland.Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl