Grønlandsordfører hos Konservative Folkeparti, Rasmus Jarlov, mener, at Danmark bør stille krav om at få en officiel repræsentant i det arktiske Rusland. Arkivfoto.Foto: Flickr

Grønlandsordfører: Så skal vi også til arktisk Rusland

Danmark bør kræve at få en officiel repræsentation i det arktiske Rusland, hvis russerne udpeger en honorær konsul i Grønland. Det mener Konservative Folkeparti i Danmark.

Noget for noget.

Det bør være kravet fra den danske regering, hvis Rusland skal have lov til at udpege en honorær konsul i Grønland.

Det siger Konservative Folkepartis grønlandsordfører, Rasmus Jarlov, til KNR.

Hvad er en honorær konsul?

En honorær konsul er ikke diplomat, men en civil person, som ved siden af sit dalige arbejde repræsenterer et land eller en nation.

Opgaven er oftest ulønnet og går ud på at fremme et andets lands kulturelle, handelsmæssige, politiske og civile interesser i udlandet.

Du kan se her, hvilke lande der er officielt repræsenteret i Grønland.

- Jeg synes, det er en oplagt mulighed for at stille nogle modbetingelser til Rusland, som blandt andet bør være, at vi får en lignende adgang til at vide, hvad der sker i de russiske dele af Arktis.

Han mener, at Kongeriget Danmark bør få en officiel repræsentant i det arktiske Rusland. Det skal skabe større indsigt i, hvad russerne foretager sig i regionen.

Konservative: Vær skeptisk over for russerne

I sidste uge meddelte den russiske udenrigsminister Sergei Lavrov, at Rusland ønsker at udpege en honorær konsul i Grønland. 

Det bliver hilst velkommen af naalakkersuisoq for udenrigsanliggender, Steen Lynge (D). Også den danske udenrigsminister, Jeppe Kofod (S), støtter ønsket.

- Rusland har i forvejen en honorær konsul på Færøerne og har haft det i mange år. Det er helt naturligt, og det er der ingen ben i, siger Kofod til Ritzau.

LÆS OGSÅ Medie: Ruslands konsulplaner er godkendt af Naalakkersuisut

Grønland har i dag allerede 12 officielle honorære konsuler i landet, blandt andet fra Sydkorea, Tyskland og Storbritannien. Derudover har USA og Island en fysisk repræsentation i Nuuk.  

Men Dannmark bør være mere skeptiske over for russernes ønske om at udpege en repræsentant i Grønland, mener Rasmus Jarlov.

En honorær konsul kan nemlig blive brugt til mere og andet end at gå rundt og give håndtryk i Grønland, vurderer politikeren.

- Det kan jo bruges som en observationspost, hvor man kan forsøge at få efterretninger om, hvad der foregør i Grønland. Både efterretninger, som vi gerne vil have, at russerne har, men også af militær karaktær. Og så kan vi selvfølgelig også være nervøse for, hvad den store strategiske dagsorden er med det.

Venstre støtter regeringen

Hos Folketingets andetstørste parti, Venstre, er grønlandsordfører Christoffer Melson dog helt rolig. 

Han mener, at Ruslands ønske om en honorær konsul er helt "fornuftigt".

- Det er vi umiddelbart også positive over for og ligger på linje med regeringen. Det virker som et fornuftigt set-up, så det har vi ikke nogen kritik af.

LÆS OGSÅ Medier: Russerne vil åbne repræsentation i Grønland

Christoffer Melson mener ikke, at tilstedeværelsen af en honorær konsul i Grønland rykker noget ved hverken Grønlands eller Danmarks forhold til Rusland.

- Vi har jo gode muligheder for at snakke med russerne til dagligt. Så jeg tænker ikke, at det her er store skridt i den ene eller anden retning, siger han.

KNR har bedt om at få et interview med udenrigsminister Jeppe Kofod (S). Det har dog ikke været mulig, da han holder efterårsferie, oplyser Udenrigsministeriet.

Kommentarer

inatsisartut-sal-sep2019.jpg

Inatsisartuts EfterårssamlingGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt