Grønlandske rensdyr er sunde - de canadiske har det skidt

Ny undersøgelse viser, at der er stor forskel på sundheden hos de grønlandske og canadiske rensdyr.
Her i landet blev to bestande undersøgt, og dyrene var fri for syv ud af de otte undersøgte sygdomme. Foto © : Scanpix
Skrevet af Christine Hyldal
04. september 2019 11:07

Der er godt nyt til fangerne her midt i højsæsonen for rensdyr: De grønlandske rener har det nemlig godt. 

Det melder Grønlands Naturinstitut, som har været med til at lave en undersøgelse, der er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Plos One. Undersøgelsen er den første af sin slags, og den viser, at der er stor forskel på sundheden hos canadiske og grønlandske rensdyr.

Her i landet blev to bestande undersøgt, og dyrene var fri for syv ud af de otte undersøgte sygdomme. Dog var der nogle rener i jagtområde 3 (Akia-Maniitsoq), der havde været udsat for alphaherpesvirus.

De mest raske rensdyr går rundt i jagtområde 2 (Kangerlussuaq-Sisimiut). Ingen af de undersøgte dyr der havde nogle af de otte sygdomme, som de blev tjekket for. 

LÆS OGSÅ Plan skal redde rensdyr i Canada

Til gengæld står det mere sløjt til med rensdyrene i Canada. Her blev der undersøgt 10 bestande, og der er alvorlige nedgange blandt de canadiske rener. Ifølge Naturinstituttet skyldes er sygdommene mistænkt for at være medvirkende årsag sammen med menneskelige forstyrrelser og klimaændringer.  

- Indtil videre er vores grønlandske rener heldige. Farlige sygdomme har ikke erobret Grønlands rener endnu, siger forsker Chrstine Cuyler fra Grønlands Naturinstitut.  

De otte sygdomme, som rensdyrene er undersøgt for, er Alphaherpesvirus, Pestivirus, Parainfluenzavirus type 3, Neospora caninium, Brucella suis biovar 4, Toxoplasma gondii, West Nile Virus, Bovine respiratory syncytical virus.