Foto: KNR

Politiker: Grønlandske politikere er 'sneblinde' for virkeligheden

Grønlandske politikere taler for meget om selvstændighed og for lidt om landets problemer, mener grønlandsordfører i SF. Han opfordrer derfor danske politikere til at blande sig i debatten i Grønland.

I januar afviste et bredt flertal i Folketinget et forslag om, at Folketinget skulle udtrykke kraftig kritik af Selvstyret og Grønlands haltende økonomi.

Forslaget kom fra Dansk Folkeparti, bl.a. efter beslutningen om at investere i tre nye lufthavne, som grønlandsordfører Søren Espersen mener er vejen til 'økonomisk kollaps' i Grønland.

LÆS OGSÅ DF vil have Folketinget til at udtrykke kritik af Grønland

Men trods Folketingets afvisning af forslaget, giver SF’s grønlandsordfører, Karsten Hønge, nu en opsang til både grønlandske og danske politikere. Særligt kritiserer han, at debatten om selvstændighed ofte er holdt afskilt fra de økonomiske konsekvenser, som om Inatsisartut-politikerne er ’sneblinde’ for virkeligheden, siger Karsten Hønge til KNR.

- Man (kan, red.) jo godt være selvstændig, hvis det er det, man ønsker. Man skal bare ikke bilde hinanden ind, at man lever i en lyserød sky, hvor nu kan vi bare beslutte selvstændighed og så tro, at økonomien ikke bliver påvirket. For det gør den. Den bliver påvirket meget dramatisk. Og så er det bare ud fra det, vi skal diskutere.

Danske politikere bør tage bladet for munden

Hønge understreger, at han støtter et selvstændigt Grønland, ’hvis et stort flertal’ af befolkningen ønsker det.

Men han holder samtidig meget af rigsfællesskabet. Og danske politikere bør i højere grad droppe berøringsangsten over for Grønland og blande sig i udviklingen, ligesom de kommenterer på samfundsudviklingen i andre lande.

- Hvis der er nogle udfordringer i Grønland, tænker vi, at det må grønlænderne diskutere. Det skal de også. Men jeg synes også, at det er fair nok, at jeg har en holdning til, at så mange børn og unge falder til bunds i samfundet i Grønland. At Grønland jo er et ekstremt ulig samfund, siger Karsten Hønge.

LÆS OGSÅ Løkke afviser free association-model for Grønland

Især savner han kritiske indspark i debatten om det sociale område og uddannelsesområdet i Grønland. Det bliver ifølge Hønge gemt bort i skyggen af 'fladpandet, nationalistisk populisme' hos langt de fleste grønlandske partier.

- Jeg ville vælge et stærkere fokus på ulighed, på de svigtede børn og på, at uddannelsessystemet jo slet ikke lever op til de standarter, man kunne forvente af et moderne samfund – den diskussion skal jo, synes jeg, mere i centrum, end den har været, siger han.

Kun SF’s søsterparti, Inuit Ataqatigiit, mener Hønge - ikke overraskende - er 'fornuftens stemme’ i debatter om sociale problemer og selvstændighed. Men partiet kan ikke vende udviklingen alene, påpeger han.

- IA fastholder, at selvstændighed er et mål, og samtidig er det altså ikke nødvendigvis et mål, man vil opnå, hvis det betyder forringelser af velfærden, siger han.

LÆS OGSÅ Selvstændighed stopper dansk hjælp til Grønland

 

 

Kommentarer

inatsisartut-sal-sep2019.jpg

Inatsisartuts EfterårssamlingGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt