Foto: Hordaland fylkeskommune/Flickr

Efterskoler: Grønlandske børn får nødpakker til skoleophold 

Rotary Gentofte og flere foreninger i Danmark donerer hjælpepakker til grønlandske børn på efterskoler i Danmark. Det Grønlandske Hus i København støtter initiativet.

OBS: Rotary Gentofte oplyser efter publiceringen af denne artikel, at indholdet af startpakkerne nu er ændret, således at ledelsen på de enkelte efterskoler oplyser, hvad den enkelte elev mangler. Beløbsgrænsen pr. pakke er 5.000 kr.

Som KNR tidligere har kunne fortælle, ankommer flere grønlandske elever uden de nødvendige sager til et år på efterskole i Danmark. 

Det har fået Rotary Gentofte i Nordsjælland til at donere startpakker til flere grønlandske elever i samarbejde med Efterskoleforeningen i Danmark og Foreningen Grønlandske Børn.

Hjælpepakken indeholder en cykel, en cykelhjelm, en vasketøjskurv og et sæt sengelinned. 

LÆS OGSÅ Katastrofal start for grønlandske efterskolelever i Danmark

Foreløbig har der kun været budget til at donerere 12 hjælpepakker. Men, siger præsidenten for Rotary Gentofte,  Hans Henning Jensen, til KNR:

- Efterspørgslen har været temmelig stor, forstået på den måde, at vi fra Efterskoleforeningen har fået henvendelse fra omkring 15 startpakker ind til videre. Og jeg har indtryk af, at der er flere på vej.

Politisk konsulent i Efterskoleforeningen i Danmark, Maren Ottar Hessner, oplyser, at foreningen har fået 'langt flere henvendelser' fra efterskoler, der efterspørger en hjælpepakke til nystartede grønlandske elever.

Derudover er flere efterskoler selv begyndt at indsamle praktiske ting til eleverne, oplyser foreningen.

Direktør: Fin idé - men for langsomt hjælp

Hos Det Grønlandske Hus i København, som selv har indstillet tre grønlandske elever til hjælpepakke-ordningen, er direktør Leise Johnsen glad for initiativet. 

Men hun påpeger, at donationerne skal falde ved skolestart.

LÆS OGSÅ Katastrofal start for grønlandske efterskolelever i Danmark

-  Det er sådan set et rigtig, rigtig fint tilbud. Vores udfordring er, at de få unge mennesker, der kan bruge den her, har brug for den med det samme. Og det er ikke en mulighed i den konstallation, der er lavet lige nu.

De Grønlandske Huse i Danmark har ikke selv bemyndigelse eller midler til at donere praktisk hjælp til eleverne. 

Hos Rotary i Gentofte håber præsidenten dog, at der med tiden kan blive samlet penge ind til flere startpakker.

- Vi har fra starten af i det her projekt sagt, at da der er begrænsede midler, så gælder først-til-mølle-princippet. Men vi håber selvfølgelig på, at vi kan skabe finansiering til en masse startpakker, for det er der behov for, siger Hans Henning Jensen.

Forældre bør tage større ansvar

Han er rystet over, at der overhovedet er et behov for startpakkerne.

- Jeg kan slet ikke forstå, at man kan sende dem afsted på den måde (...). Men jeg synes jo ikke, at vi skal stoppe med at hjælpe dér, hvor vi kan. 

I Det Grønlandske Hus i København understreger Leise Johnsen, at langt flertallet af de grønlandske efterskoleelever kommer velforberedte og med den nødvendige bagage til et år i Danmark. Men, siger hun:

LÆS OGSÅ Elever skal forberedes bedre til efterskoleliv i Danmark

- Det er jo sådan set en forældreopgave at sørge for, at ens barn har de ting, man har brug for, når man starter på efterskole både i Grønland og i Danmark. Men vi ser jo bare, at det ikke er tilfældet for alle desværre. 

Derfor er hjælpen kærkommen - også selv om det måske kan virke som om, at forældrene bliver fritaget for ansvaret.

- Jeg ved ikke, om det fritager ansvaret. Det kan man jo godt sige. Men ikke desto mindre er der nogen unge mennesker, der har brug for det. Og så må vi jo prøve at finde ud af det på den bedste måde, siger Leise Johnsen.

LÆS OGSÅ Efterskole-debat skal ikke handle om sprog

 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt

...og meget mere!