Foto: Milik Publishing

Grønlandsk litteratur har fået sin egen genre

Grønland er ikke bare hot, når det gælder klimaforandringer og international interesse for Arktis. Også krimiforfatterne vælger i stigende grad Grønland som kulisse for fantasifulde mordefterforskninger.

Faktisk så meget at de grønlandske krimier har fået genrenavnet Nuuk Noir. Det skriver den danske avis Jyllands-posten.

Siden krimien "Frk. Smillas fornemmelse for sne" blev en verdenssucces er der sket meget i Grønland. Klimaforandringer, kapløbet om Arktis og drømmen om råstoffer har skabt fornyet interesse om grønlandske forhold. Og det gælder også for forfatterne, skriver avisen.

Ifølge Jyllands-posten er der inden for få år udkommet minimum ni krimier, der foregår i Grønland og til foråret følger tre nye. Og dermed er genren Nuuk Noir i færd med at blive et etableret begreb.

Blandt de de aktuelle forfattere er Nina von Staffeldt, der sidste år udgav krimien Frosne Beviser, der foregår i Nuuk og Sisimiut, Tor Even Svanes, der er på vej med sin is-thriller "Skamskudt" om en ung kvinde på et sælfangerskib og forfatteren Mads Peder Nordbo fra Nuuk, der står bag fire bøger, hvoraf den seneste er krimien "Pigen uden hud".

Forfatterne peger alle på, at det er en blanding af råheden, naturen og landetsudvikling, der gør Grønland interessant og velegnet til de gode fortællinger.

 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt