Grønlandsk litteratur har fået sin egen genre

Grønland er ikke bare hot, når det gælder klimaforandringer og international interesse for Arktis. Også krimiforfatterne vælger i stigende grad Grønland som kulisse for fantasifulde mordefterforskninger.
Foto © : Milik Publishing
07. marts 2017 12:58

Faktisk så meget at de grønlandske krimier har fået genrenavnet Nuuk Noir. Det skriver den danske avis Jyllands-posten.

Siden krimien "Frk. Smillas fornemmelse for sne" blev en verdenssucces er der sket meget i Grønland. Klimaforandringer, kapløbet om Arktis og drømmen om råstoffer har skabt fornyet interesse om grønlandske forhold. Og det gælder også for forfatterne, skriver avisen.

Ifølge Jyllands-posten er der inden for få år udkommet minimum ni krimier, der foregår i Grønland og til foråret følger tre nye. Og dermed er genren Nuuk Noir i færd med at blive et etableret begreb.

Blandt de de aktuelle forfattere er Nina von Staffeldt, der sidste år udgav krimien Frosne Beviser, der foregår i Nuuk og Sisimiut, Tor Even Svanes, der er på vej med sin is-thriller "Skamskudt" om en ung kvinde på et sælfangerskib og forfatteren Mads Peder Nordbo fra Nuuk, der står bag fire bøger, hvoraf den seneste er krimien "Pigen uden hud".

Forfatterne peger alle på, at det er en blanding af råheden, naturen og landetsudvikling, der gør Grønland interessant og velegnet til de gode fortællinger.