Grønlandsk kontakt med Sydkorea skaber bekymring

Det huer ikke de Konservatives grønlandsordfører, tidligere udenrigsminister Per Stig Møller, at Grønland med det sydkoreanske statsbesøg tilsniger sig stadigt større udenrigspolitisk kompetence. Over for Berlingske Tidende kalder han udviklingen betænkelig.
Skrevet af Martine Lind Krebs
13. september 2012 11:43

Kuupik Kleist har efter mødet med Sydkoreas præsident, Lee Myung-bak, kaldt det et bevis på Grønlands styrkede udenrigspolitiske profil. Og selv om det officielle besøg havde dansk deltagelse i form af miljøminister Ida Auken og kronprins Frederik, så er Per Stig Møller bekymret.
- Grønland har lov til at lave de råstofaftaler, de vil. Det er mere betænkeligt, at de siger, at det her er en udenrigspolitisk markering. Udenrigspolitiske markeringer hører ifølge Grundloven under Dronningen, og Grønland kan ikke føre en selvstændig udenrigspolitik, siger han til Berlingske Tidende.

Han frygter, at statsbesøget og de aftaler, der blev indgået er starten på en glidebane i forhold til den udenrigspolitiske ansvarsfordeling mellem Grønland og Danmark.

- Kuupik Kleist er en meget dygtig mand, og han ved, hvad han gør. Hvad bliver næste træk? Der bliver flere af den slags aftaler og en skønne dag måske uden den danske regerings tilstedeværelse, og så er Itilleq-aftalen og Grundloven overskredet, siger Per Stig Møller.