Grønlands Naturinstitut: Ingen makrel i Grønland i år

Der er ingen makreller, men det er ikke på grund af overfiskeri, siger seniorforsker.
I perioden fra 2014 til 2018 søgte mellem 5 og 13 procent af makrelbestanden til grønlandsk farvand, men sidste år var kun 0,1 procent af bestanden søgt til Grønland.
Skrevet af Malik Brøns
27. august 2020 10:36

- I sommerens makrelundersøgelser blev der ikke fundet makreller i grønlandsk farvand og kun få i islandsk farvand. Størstedelen af bestanden holdt sig længere mod øst, hvor den vandrede op i Norskehavet.

Det skriver Grønlands Naturinstitut i en pressemeddelelse.

Makrellen er en forholdvis ny fiskeart i grønlandsk fiskeri, men det har været en kort fornøjelse indtil videre. Fisken viste sig for første i Grønland i 2011.

LÆS OGSÅ Makrellen er forsvundet fra grønlandsk farvand

I perioden mellem 2014 og 2018 var en lille del af bestanden at finde på grønlandsk farvand. Mere præcis i Østgrønlands farvand. Men sidste år udeblev fisken, og det gør den også i år, skriver Grønlands Naturinstitut.

Men det er ikke på grund af overfiskeri.  

- Faktorer der formentlig spiller en væsentlig rolle er: Havstrømme, føde (zooplankton) og temperaturer. Det er bemærkelsesværdigt, at mængden af vandlopper i grønlandsk og islandsk område har været meget høj frem til 2018, men faldt i 2019 og 2020. I år nåede mængden ned under niveauet i Norskehavet.

I perioden fra 2014 til 2018 søgte mellem 5 og 13 procent af makrelbestanden til grønlandsk farvand, men sidste år var kun 0,1 procent af bestanden søgt til Grønland.

Fra de Britiske Øer til Grønland

Det er dog ikke kun det grønlandske miljø, som spiller ind i forhold til om makrellen når frem til Grønland.

Makrelbestandens position i 2020.

Foto © : Grønlands Naturinstitut

Illustration: Grønlands Naturinstitut.

Makrellen overvintrer og gyder hovedsageligt vest for de Britiske Øer i foråret, men tager nordpå – blandt andet til Grønland – for at spise plankton, vandlopper og kril i sommermånederne.

Og miljøerne i disse områder spiller også en rolle for, om makrellen tager rejsen til Grønland, eller om de ender andre steder hen – eksempelvis til Norskehavet.

- Hvis de møder østgående havstrømme, koldt vand eller områder med meget lidt føde, kan det dirigere dem i andre retninger, og det er tydeligt, at der igen i år er betydeligt flere, som er søgt direkte nord på og op i Norskehavet, siger seniorforsker Teunis Jansen.

Seniorforskeren fortæller, at temperaturen i overfladevandet i Østgrønland er varmt nok til makrellen. I 2019 var temperaturen 1 til 2 grader over gennemsnittet for de seneste 20 år, i år er den ca. på gennemsnittet. Men dybere nede er vandet inde i en kold periode, som også kommer til at vare de næste par år. Og det kan være et aspekt, som kan være relateret til flere af de ændringer som man observerer.

Går glip af store indtægter

Makrellen kom for første gang til grønlandsk farvand i 2011, hvor man her til lands begyndte at fiske på bestanden, og siden da er makrelfiskeriet blevet en væsentlig del af fiskeindustrien i Grønland.

LÆS OGSÅ Makrellen overhaler rejen

I 2014 toppede fiskeriet med 78.000 tons fanget makrel, som udgjorde hele 23 procent af landets eksportindtægter.