Grønlands Økonomiske Råd er spændt

Grønlands Økonomiske Råd venter i spænding på at høre mere om de reformer og den holdbarheds- og vækstplan, som Naalakkersuisut har meldt ud er på vej.
Torben M. Andersen Foto © : KNR
Skrevet af Laura Aggernæs
24. februar 2015 17:17

- Det mest afgørende i forhold til denne her diskussion er ikke meldt ud endnu. Man melder ud, at man vil lave nogle reformer, og at man vil komme med en holdbarheds- og vækstplan. Men det præcise indhold, det venter vi med spænding på at høre, siger formand for Grønlands Økonomiske Råd Torben M. Andersen til KNR.

Han var på besøg i Nuuk i går i forbindelse med et oplæg på Grønlands Universitet, Ilisimatusarfik.

 

Skader kan repareres

I Naalakkersuisuts finanslovsforslag har de budgetteret med et underskud på finanserne for næste år på 76 millioner kroner. Men det er endnu ikke noget, der får Torben M. Andersen op af stolen.

- Det er problematisk med underskud. Og det er problematisk med underskud flere år i træk. Men hvis man kan komme igennem med noget, der skaber en kursændring, og dermed også overskud i de nærmeste år, sådan at man får udlignet de underskud, så kan man sige, at så har man repareret skaderne, siger han.

Han synes derfor, det er rimeligt nok, at den nye regering lige får tid til at sætte sig i stolen og finde ud af, hvad de vil gøre.

 

Vigtigt holdbarheds- og vækstplan

Men ved at gøre det, har Naalakkersuisut samtidigt skubbet en del af ansvaret over på den holdbarheds- og vækstplan, der kommer. Og ifølge den århusianske professor bliver det derfor afgørende, hvordan den bliver skruet sammen.

- Den store afgørelse eller vurdering af det her, det er, når holdbarheds- og vækstplanen kommer. Og hvis den for alvor tager fat om problemerne og har en samlet pakke, der hænger sammen og løser det her, så kan man sige, at den korte ventetid, den er godt givet ud. Men hvis ikke den har det, så er det klart, at så er det meget alvorligt. For så er der gået noget tid, uden at man reelt er kommet ret meget videre, siger Torben M. Andersen.

Han understreger, at særligt reformerne er vigtige at få sat i værk.

-Ikke kun for at undgå underskud i den offentlige sektor, men også for at skubbe til en udvikling, der skaber økonomisk fremgang, siger Torben M. Andersen.