FUTURE GREENLAND Grønland skal være førende indenfor arktisk teknologi

Selvstyret og Danmarks Teknologiske Universitet, DTU er snart klar til en kraftig udvidelse af ingeniøruddannelsen i Sisimiut.
08. maj 2015 13:37

Grønland skal være verdensførende inden for arktisk teknologi - og derfor får ingeniøruddannelsen i Sisimiut snart vokseværk.

Danmarks Tekniske Universitet, DTU og Selvstyret er klar til at udvide uddannelsen betydeligt. Der skal gå flere elever på linjen, og det skal være muligt at tage hele uddannelsen i Grønland.

Det eneste der mangler, er noget finansering, der skal komme fra almennyttige fonde. Men når den er på plads, kan det gå meget stærkt, lyder det fra Michael Faber, der er direktør for DTU Byg.

- I realiteten kan det ske relativt hurtigt. Efter at man ved, at der er interesse for at finansiere infrastruktur, er mobiliseringsperioden relativ kort, siger han.

Læs også Kielsen får vigtig viden ved Future Greenland

Meldingen kom under erhvervskonferencen Future Greenland, der blev afsluttet igår i Nuuk. Her blev uddannelse flere gange fremhævet, som en af nøglerne til et mere rigt Grønland i fremtiden.

Vokseværket i Sisimiut kan ifølge Michael Faber gøre Grønland til førende indenfor arktisk teknologi og samtidig gavne landets udvikling.

- Det kunne være et kæmpe løft for en bæredygtig samfundsudvikling i Grønland. Som situationen er på verdensplan, er der ikke nogen konkurrerence tiltag af lignende art. Det vil samtidig være en niche på globalt plan, og en enestående lejlighed for Grønland at gå helt foran, siger han.

Skolen skal fremover optage 125 elever. Det er 100 flere, end man optager i dag. Der er i øvrigt fuldt optag, siger Michael Faber. Som noget nyt skal det også være muligt at tage hele uddannelsen i Sisimiut, så man ikke behøver tage til DTU ved København.

Læs også Forretningsmand revser alt for dansk konference

Lige nu er halvdelen af skolens elever fra Grønland. Michael Faber håber, at det tal vil stige, men han regner med, at mange af pladserne på linjen vil gå til udenlandske studerende.

Det betyder dog ikke nødvendigvis, at Grønland ikke får gavn af eleverne, når de er færdige med deres uddannelse og rejser ud af landet, vurderer Michael Faber.

- Man ser det på alle universiteter rundt omkring i verden. Folk kommer ind fra alle mulige hjørner af verden, er der nogle år og tager afsted igen. Det man rigtig ofte ser, er, at de kommer tilbage igen på et tidspunkt. Og så er de blevet endnu dygtigere og inspirerende. Det giver valuta for pengene med den erfaring, de bringer ind, siger Michael Faber.

Læs også Private virksomheder skal skabe Grønlands velstand