Nyt folketingsår: Grønland på dagsordenen fra start

Forhandlinger om Forsvaret, samråd om søkort og den langtrukne Pituffik-ballade er blandt de politiske emner i Folketinget det kommende år.
Foto © : Anders Hviid/ft.dk
03. oktober 2017 06:50

Tirsdag åbner Folketinget officielt for det politiske år 2017/2018.

Det sker - som det står i Grundloven - den første tirsdag i oktober kl. 12, hvor Folketingets længst siddende medlem byder velkommen. Og hvor statsminister Lars Løkke Rasmussen holder sin åbningstale.

Men herefter er det direkte i arbejdstøjet.

Allerede dagen efter, onsdag, venter et åbent samråd i Grønlandsudvalget om produktionen af digitale søkort for Grønland. Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt skal her redegøre for, hvor langt Geodatastyrelsen er i sin stærkt, forsinket produktion af i alt 32 søkort for Grønland.

Ind til videre har regeringen kun kunnet meddele, at den først i 2018 vil komme med en ny dato for leveringen.

LÆS OGSÅ Naalakkersuisut og regeringen indgår tynd trøsteaftale

Vigtige forhandlinger for Grønland

En af årets vigtigste forhandlinger, set med grønlandske øjne, venter inden for få uger.

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen fremlægger måske allerede i denne uge regeringens udspil til en ny fireårig aftale for Forsvarets indretning og økonomi.

Regeringen har på forhånd varslet, at Forsvaret skal have markant flere penge.  Men det er endnu uvist, om regeringen vil prioritere overvågningen, uddannelsen og søredningen i Arktis højere end i dag.

Forhandlingerne sker i den eksisterende kreds af partier, som stod bag forsvarsaftalen fra 2013 til 2017. Ingen af de nordatlantiske folketingsmedlemmer er her med, ligesom også Alternativet og Enhedslisten står uden for.

LÆS OGSÅ Forsvarets Arktis-analyse er offentliggjort

LÆS OGSÅ IA vil have flere grønlændere i Forsvaret og færre besparelser

En anden af efterårets store forhandlinger er om den danske finanslov for 2018. Den største ændring i regeringens udspil for Grønland er et ekstra årligt beløb på 10 mio. kr. til retsområdet i Grønland i fire år.

Folketingsmedlem Aaja Chemnitz Larsen fra Inuit Ataqatigiit har på forhånd udtrykt bekymring for, om beløbet er tilstrækkeligt. Foreløbig har hun og løsgænger Aleqa Hammond været med til indledende drøftelser om næste års danske finanslov.

Pituffik spøger stadig

Nogle sager gentager sig dog også det kommende år - især debatten om USA's tilstedeværelse på Pituffik.

Udenrigsminister Anders Samuelsen er indkaldt til et lukket samråd i Grønlandsudvalget i sagen om radar-opdateringen på basen, som både Selvstyret og regeringen tilsyneladende er blevet ganske lidt orienteret om af USA’s regering.

LÆS OGSÅ Stadig dialog i gang om Pituffik

Derudover mangler der fortsat en afklaring på, om og i så fald hvordan vilkårene for en ny serviceaftale på Pituffik skal være. Foreløbig har forhandlingerne mellem Grønland, Danmark og USA stået på i mere end to år uden nyt.

Regler for grønlandske dømte og grønlandsk menighedsråd

Blandt de mere borgernære emner venter politiske drøftelser om oprettelsen af en grønlandsk menighed i Danmark og ønsket om at få en ekstra stilling til en grønlandsk præst i Danmark.

Sagen har været på adskillige danske kirkeministres bord de senere år uden at finde en afslutning.

Og så skal Folketinget det kommende år behandle reglerne om forholdene for overflytningen af grønlandske indsatte i Herstedvester til den ny anstalt i Nuuk.

LÆS OGSÅ Byggeriet af anstalten forsinket igen