Grønland og Danmark i kamp om CO2-kvoter

Har Grønland og Danmark en aftale om reducering af CO2-kvoter, der fritager Grønlands nye industrier eller ej? Det skal afgøres når Jens B. Frederiksen og den danske Klima- og energiminister, Martin Lidegaard mødes på klimakonferencen COP17 på torsdag.
Skrevet af Mads Ullerup
07. december 2011 06:40

Danmark er på vej til at løbe fra en aftale, der tillader det grønlandske erhvervsliv at udvikle sig hastigt uden på samme tid at gøre det urealistisk at leve op til skrappe klimakrav. Sådan lyder det fra politisk ansvarlig, Jens B. Frederiksen, der mener, at den ultimative konsekvens kan være, at Grønland træder ud af det internationale samarbejde om at reducere udledningen af CO2.

Naalakkersuisoq for klima vil forsøge at overbevise sin danske kollega om alvoren under det igangværende klimatopmøde i Sydafrika.

- Kuupik Kleist indgik en aftale med Lykke Friis i 2009 under COP15. I den aftale står der, at vi skal reducere ud fra vores normale CO2-forbrug, men at vores nye industrier holdes udenfor, så vi ikke skal betale for det. Men nu er der kommet en anden fortolkning på det fra dansk side, fortæller Jens B. Frederiksen.

Aftalen handler altså om hvorvidt Grønland selv skal betale for den fremtidige udledning af CO2 fra nye industrier som eksempelvis produktion af olie, gas og mineraler, eller om disse industrier skal holdes fri af aftalen.

Det omdiskuterede aluminiumssmelteværk Alcoa vil eksempelvis alene fordoble Grønlands udledning af CO2, hvis det bliver ført ud i livet. Skal Grønland selv betale for de ekstra CO2-kvoter i den forbindelse, vil det koste mere en 60 mio. kroner om året.

Jens B. Frederiksen mener, at det er helt urimeligt, hvis Grønland selv kommer til at stå med den regning.

- I Grønland gør vi rigtig meget for at reducere udledningen af CO2. Vores signal til klimaministeren er derfor, at vi ønsker at være med i en aftale, men hvis man har urimelige krav overfor os og vores muligheder for at udvikle os som industriland, så har vi altså også muligheden for at sige nej tak, fortæller Jens B. Frederiksen.

Det der tilsyneladende skulle være uenighed om mellem Grønland og Danmark, er et dokument, der er underskrevet af formanden af Naalakkersuisut, Kuupik Kleist fra februar måned 2010. Her skulle Grønland og Danmark have en såkaldt fælles forståelse af bl.a. følgende vigtige punkt, der vedrører Grønlands reducering af CO2:

Forpligtelsen for perioden 2013-2020 omfatter ikke nye råstofaktiviteter herunder olie, gas og mineralproduktion.

Den danske Klima- og energiminister, Martin Lidegaard, vil ikke kommentere på den igangværende forhandling.

Jens B. Frederiksen og Martin Lidegaard skal mødes på torsdag for at diskutere den interne klimaaftale mellem Grønland og Danmark.