Grønland længere fra Kyoto-protokollen

12. april 2005 10:49

Vi bruger mere og mere energi i Grønland. 2003 tal fra Grønlands statistik viser en stigning på 12,9 procent i vores samlede forbrug af energi siden 2002. Og der er ingen grund til at tro, at udviklingen er vendt siden.

Hvad værre er, det er især forbruget af olie og benzin, der er steget. Og det hænger meget dårligt sammen med bekymringen for det arktiske miljø, der som det første påvirkes af den globale opvarmning. For slet at tale om Kyoto-protokollen, som Hjemmestyret har forpligtet sig til at overholde.

Da Grønland tilsluttede sig Kyoto aftalen, var det med et løfte om senest i 2010 at sænke udledningen af kuldioxid med otte procent i forhold til hvad vi udledte i 1990. Men det stik modsatte sker.

I forhold til 1990 udleder vi nu fem procent mere end dengang. Målet er længere væk, ikke nærmere.

Sammenlignet med Danmark, bruger den grønlandske forbruger egentlig ikke mere energi.

Men det er typen af energi det handler om. Når Grønland producerer en gigawatt strøm, bliver der udledt 289 ton kuldioxid. Samme gigawatt koster kun 159 ton kuldioxid i Danmark. Og i Sverige, der har udnyttet det store vandkraft potentiale, vi også har i grønland, er de nede på 60 ton.

Der er dog et enkelt lyspunkt. Grønlands forbrug af vedvarende energi – og det vil især sige vandkraft i buksefjorden ved Nuuk - er også steget en anelse. Helt præcist med 5,6 procent siden 1994.

Men da det samlede energiforbrug er steget med 30 procent, og brugen af olie og benzin i øvrigt med 33 procent siden dengang, er succesen til at overse.

Som Grønlands Statistik konkluderer:

”der er grund til at tænke til at tænke i miljørigtige anlæg. Etablering af yderligere vandkraftværker kan medvirke til et mere miljøvenligt energiforbrug, mens bedre isolering i huse kan medvirke til et mindre energiforbrug. Begge dele til gavn for miljøet.”

Om vi fortsætter med at bruge mere og mere energi i Grønland, får vi ikke at vide fra Grønlands Statistik. De er nemlig ikke blevet bevilget penge fra Hjemmestyret til at fortsætte undersøgelsen.