Foto: Naalakkersuisut

Grønland kæmper for OLT-landes rettigheder i EU

Ni af 22 beboede OLT-lande er med i samarbejdet på grund af Storbritannien, som har valgt at forlade EU, og det sætter hele OLT-ordningen, som Grønland nyder godt af, under pres.

Et af de for Grønland vigtige organer i samarbejdet med EU - sammenslutningen af OLT-lande - OCTA - kan være på vej mod en kraftig slankekur som en konsekvens af Brexit.

Det kan være dårlig nyt for Grønland, fordi vi har en række fordele af at være OLT-medlem af EU:

 - Gennem OLT-ordningen kan vi sælge vores fiskeprodukter told- og afgiftsfrit ind i EUs marked, hvis EU samtidig får tilfredsstillende adgang til vore fiskezoner, forklarer Mininnguaq Kleist, repræsentationschef ved Grønlands Repræsentation i EU, om én af flere fordele ved aftalen for de nuværende 22 OLT-lande.

OLT står for Oversøiske Lande og Territorier, og naalakkersuisoq for udenrigsanliggender, Suka K. Frederiksen, har netop deltaget i det årlige møde i sammenslutningen af OLT-lande - OCTA - hvor konsekvenserne af Brexit stod højt på dagsordenen.

Et lille område bliver endnu mindre

Brexit vil nemlig svække organisationen og i værste fald kan en konsekvens være, at OLT-landenes rettigheder påvirkes negativt.

- Det kan selvfølgelig komme til at betyde, at det, der i forvejen for EU er et lille politik område, bliver endnu mindre, siger repræsentationschefen, der også hæfter sig ved, at antallet af medlemsstater, der har OLT-medlemmer går fra fire til tre:

- Det vil sige, at dem, der forsvarer OLT'erne, de bliver en smule svagere, siger Mininnguaq Kleist.

Ifølge repræsentationschefen kan grønlandske fiskeprodukter miste deres told- og afgiftsfrie adgang til Storbritanniens marked, når Brexit realiseres. OLT-samarbejdet kan være en del af løsningen på det problem:

- Derfor er vi også interesserede i at fastholde en form for forhold til Storbritanniens OLT'ere, både på grund af godt samarbejde, men også fordi vi ønsker at fastholde et godt forhold til Storbritannien, siger Kleist

Kommissionen positiv overfor at beholde OLT-ordningen

De tilbageværende medlemsstater i EU med OLT-medlemmer vil være Frankrig, Holland og Danmark. De øvrige EU-medlemsstater har ikke OLT-medlemmer, og de har derfor ingen interesse i at bevare ordningen, som er en udgiftspost på EUs budget.

EU har afsat samlet 2,7 milliarder kroner til OLT-landene over en syvårig periode, der udløber i 2020.

Ifølge Mininnguaq Kleist er de foreløbige meldinger fra Europa Kommissionen, at man gerne vil beholde OLT-ordningen i den ene eller anden form.

OLT-medlemmer har udover adgangen til EU's indre marked også adgang til en række af EU's finansieringsmuligheder og grønlandske borgere har ret til fri bevægelighed i EU blandt andet med baggrund i Grønlands status som OLT-medlem.

Grønland skal dog ikke vedtage EU-lovgivning.

Kommentarer

inatsisartut-sal-sep2019.jpg

Inatsisartuts EfterårssamlingGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt