Grønlænder i Paris: Satiremagasinet Charlie Hebdo revet væk

Den første udgave af satiremagasin Charlie Hebdo siden angrebet i sidste uge var udsolgt, allerede inden butikkerne åbnede.
Je suis Charlie
14. januar 2015 11:37

Det franske satiremagasin udkom i morges for første gang siden terrorangrebet på bladet i sidste uge, hvor 12 af bladets medarbejdere blev dræbt.

KNR har talt med grønlandske Nikolaj Kleist Burkal, som bor og studerer i Paris, og spurgte ham til stemningen i den franske hovedstad.

- Stemningen er rolig her i Paris meget følelsesladet, siger han til KNR.

Hvordan er de første reaktioner på magasinet?

- Magasinet, som udkom her til morgen, er fuldstændig udsolgt. Det er simpelthen blevet revet væk fra kioskerne, før de overhovedet åbnede. Folk har bestilt bladet forud, og de har lovet et nyt oplag på yderligere 5 millioner eksemplarer, siger Nikolaj Kleist Burkal på telefonen fra Paris.

Læs også Nina-Vivi marcherede for Charlie

Han tilføjer, at det er langt flere end de plejer. På en normal uge udkommer der cirka 60.000 oplag.

-Vi var selv oppe meget tidligt, før kioskerne åbnede, men de var allerede revet væk fra butikkerne. Der er mange mennesker ude, der er køer i alle bladkioskerne for at få fat på magasinet.

Hvorfor tror du, der er så mange som gerne vil have magasinet Charlie Hebdo nu?

- Fordi det er vigtigt, både situationen men også emnet. Debatten er brandvarm, kan man sige. Og vandene er meget delte omkring bladet, det har vakt mange forskellige reaktioner, forklarer Nikolaj Kleist Burkal.

Læs også Grønland ærer ofrene for Charlie Hebdo-massakren

Nu nåede du ikke selv at få fat på et magasin, men en af dine klassekammerater gjorde, hvad er de første reaktioner på selve magasinet?

- Det, jeg kan forstå på folk, er, at der er meget delte meninger omkring det nye nummer. Det er trykt med profeten på forsiden, hvilket har vakt nogle kontroverser. Folk er enten for eller imod, at profeten optræder på forsiden, siger Nikolaj Kleist Burkal, som bor knap fem minutter fra den jødiske kiosk, hvor det andet attentat fandt sted i fredags.

- Selve tegningen er ret uskyldig. Det virker mere som sådan en håndsrækning, så folk er også glad for, at det er en forholdsvis mild tegning. Generelt er der positive reaktioner på bladet her, siger Nikolaj Kleist Burkal fra Paris.

Satiremagasinet Charlie Hebdo er allerede udkommet i et oplag på 5 millioner, men forlæggerne forventer at fordoble antallet.