GME ønsker ikke at udlevere aftale til Selvstyret

Greenland Minerals and Energy, GME, ønsker ikke at udlevere aftalen med det kinesiske selskab Shenghe Resources, der har købt 12,5 procent af det australske selskab.
Foto © : GME
Skrevet af Karsten Sommer
14. oktober 2016 08:37

Derfor kan selvstyret ikke umiddelbart  kontrollere, om Shenghe har mulighed for at overtage magten i selskabet bag Kvanefjeldsprojektet. Det skriver avisen Sermitsiaq i dag.

Avisen har fået aktindsigt i korrespondancen mellem departementet for råstoffer og GME, og her fremgår det, at GMEs direktør, John Mair, afviser at udlevere aftalen med Shenghe, fordi den ifølge direktøren er fortrolig, og fordi GME ikke stoler på naalakkersuisuts "evne til at besvare og beskytte fortroligheden af dokumenter".

Selvstyret vil kontrollere aftalen mellem GME og Shenghe, fordi der tilsyneladende er uoverensstemmelser mellem de meddelelser, der er sendt til henholdsvis børsen i Sydney og børsen i Shanghai.

Læs også Evaldsen: Vi vil undersøge mystisk børsmeddelelse

Ifølge en uofficiel oversættelse som departementet for råstoffer har fået lavet, skriver Shenghe i den kinesiske børsmeddelelse, at selskabet har mulighed for at købe op til 60 procent af GME, og demed overtage kontrollen med Kvanefjeldsprojektet:

- Når der er opnået minedriftstilladelse i forbindelse med Kvanefjeldsprojektet og teknisk optimering har fundet sted, skriver Sermitsiaq.

Overfor KNR har John Mair tidligere udtalt, at der er sproglige uoverensstemmelser i oversættelsen af aftalen. I stedet mener direktøren, at kineserne blot har tilkendegivet, at de senere i processen kunne være interesseret i at købe en større andel af aktierne i GME og Kvanefjeldsprojektet.