Glemte inuitkunstværker er dukket frem i lyset igen

Nogle gamle og glemte inuit-kunstværker er kommet frem i lyset igen og bliver udstillet på Canadas Textile Museum i Toronto.
19. januar 2020 12:03

De nyfundne kunstværker har ligget gemt væk i snart 60 år.

Sidst i 1950'erne etablerede kunstkenderen James Houston et værksted for inuit i Cape Dorset, nu kaldet Kinngait, på Baffin Øen.

Her lavede inuit fedtstensskulpturer og mangefarvede litografier, som blev verdenskendt. Men hvad der er langt mindre kendt er, at inuit også lavede stoftryk på værkstedet.

Inuit fremstillede meget smukke og unikke tekstiler, og selv om de blev lavet af nogle af de bedst kendte inuit-kunstnere, så blev de aldrig særligt populære eller en stor salgsvare.

De blev derfor simpelthen glemt og gemt væk.

Talsmand: Vi er super stolte

Men nu er de kommet frem i lyset igen via private samlere. Andre har Baffin Coop-sammenslutningen fundet frem igen.

Det har ført til en stor udstilling, der hedder Printed Textiles from Kinngait Studios, altså "Trykte tekstiler fra Kinngaitværkstederne".

Caitlin Donnelly, der har været med til at organisere udstillingen, siger til KNR, at udstillingen har vakt stor begejstring og tiltrukket inuit-kunstelskere fra hele Canada.

Nooks Lindell, talsmand fra Kinngait-værkstederne, glæder sig også over udstillingen:

- Vi inuit er super stolte over disse designs, som var lige ved at gå tabt. Det er så godt, at de stadigvæk eksisterer, siger Lindell.

Udstillingen startede i december og vil senere blive til en vandreudstilling til andre steder i Canada.