Foto: GEUS / Arktisk Kommando

GEUS undersøger 18 kritiske steder for fjeldskredsfare

Fra i år og frem til 2021 vil GEUS gennemføre et omfattende feltarbejde for at få mere viden om risikoen for alvorlige fjeldskred i Grønland.

Arbejdet vil blandt andet inkludere besøg ved kritiske lokaliteter, kortlægning af havbunden og opsætning af seismografer, fortæller GEUS, Danmarks og Grønlands institution for Geologiske Undersøgelse, i en pressemeddelelse ved 2-års dagen for det fatale fjeldskred i Karratfjorden i 2017.

Efter fjeldskreddet i Karratfjord gennemførte GEUS en screeningsundersøgelse, der især var baseret på kortmateriale, luftbilleder, fotos og satellitdata. Den konkluderede, at der er 18 kritiske lokaliteter, som bør undersøges nærmere.

De 18 kritiske steder Kilde: GEUS

På den baggrund igangsættes nu en videre undersøgelse af risikoen for alvorlige fjeldskred.

Undersøgelsen bliver gennemført fra 2019 til 2021 og er finansieret af den danske stat og Naalakkersuisut.

LÆS OGSÅ Risiko for fjeldskred i Karratfjord stadig meget høj

Undersøgelsen har fokus på de 18 udpegede lokaliteter og skal vurdere risikoen for mulige fjeldskred og tsunamier for byer og bygder i nærheden.

Med udgangspunkt i Qaarsut bliver der i juli og august i år udført rekognosceringsfeltarbejde i området fra Sdr. Upernavik til det sydlige Disko.

Feltarbejdet vil hovedsageligt foregå med helikopter med kortere stop ved de kritiske lokaliteter. Her vil der nogle steder blive opsat klimastationer, der løbende måler blandt andet temperaturerne i fjeldet og sender data til GEUS.

Større fjeldskred kan registreres på mere end 100 kilometers afstand, og når flere målestationer er placeret i samme region, er der mulighed for bedre at beregne fjeldskreddets placering og tidspunkt, skriver GEUS, der vil udvide antallet af seismologiske målestationer i Disko-Uummannaq området fra fire til syv.

De tre nye stationer placeres i Qeqertarsuaq, Saqqaq og Niaqornat.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt