GEUS udgiver radarundersøgelser af Camp Century

Radarundersøgelser fra et besøg i 2017 er blevet offentliggjort af GEUS, som viser, at den underjordiske base har rykket sig markant.
Skrevet af Jens Betak
24. juni 2019 09:13

De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS) er aktiv i området omkring militærbasen Camp Century med en vejrstation, men også med radarundersøgelser af, hvad der sker under isen.

Camp Century var en amerikansk militærbase under Indlandsisen, der blev forladt i 1967 med en forventning om, at den ville være gemt under isen for eftertiden, men på grund af klimaforandringerne kan dette ændre sig.

Det skriver GEUS på sin hjemmeside.

Undersøgelse af undergrunden

I 2017 besluttede den danske regering i samarbejde med Selvstyret i Grønland derfor at etablere Camp Century Climate Monitoring Programme, der er ledet af GEUS.

Programmet inkluderer overvågning af vejr og sne, radarundersøgelser af efterladenskaberne fra militærbasen og computermodellering af fremtidens udvikling i området.

Som en del af en ekspedition til området i sommeren 2017 blev der indsamlet mere end 80 kilometer radardata i et gittermønster over området.

De indsamlede radardata er siden blev analyseret ved GEUS, og resultaterne er nu blevet udgivet.

Disse data har gjort det muligt at kortlægge dybden og udbredelsen af efterladenskaberne fra Camp Century under isen. De viser, at det berørte område under isen er cirkulært med en radius på under en kilometer.

- Vi kan tydeligt se infrastrukturen fra netværket af tunneller fra lejren på dybder på mellem 45 og 55 meter. Vi kan identificere alle de tunneller, der er indtegnet på de oprindelige kort, siger seniorforsker Nanna Karlsson fra GEUS, der har stået i spidsen for arbejdet.

Undersøgelserne viser nogle kollapsede væskedepoter med vand, kloak, glykol og såkaldt ’hot waste’.

’Hot waste’ er vand fra den nukleare reaktor, der var i militærbasen.

Analyser nær et glykoldepot indikerer, at der er flydende kulbrinte i 130 meters dybde. Glykolen blev brugt til køling og har et lavt frysepunkt, hvilket kan forklare, hvorfor den stadig kan være flydende.

Studiet viser også, at militærbasen har rykket sig markant.

- Isen flytter sig løbende, og det ser ud til, at den har flyttet Camp Century omkring 232 meter i vestsydvestlig retning siden lejren blev konstrueret i 1959, siger Nanna Karlsson.

Vejrstation på overfladen

I maj genbesøgte et hold fra GEUS området ved Camp Century for at udføre vedligeholdelse af instrumenterne, der overvåger vejret og sneen.

- Vi fløj ud og tilbage samme dag, men siden instrumenterne blev sat op i sommeren 2017, er der faldet omkring to meter sne over området. Så vi måtte først grave instrumenterne fri, så vi kunne servicere dem og installere en ny højpræcisions GPS, siger statsgeolog ved GEUS Signe Bech Andersen, der ledede ekspeditionen.

Instrumenterne registrerer vejret hver time samt måler iskappens temperatur ned til 70 meter og hvor hurtigt sneen bliver komprimeret til is hver dag.

Målingerne indgår i den løbende overvågning af området og vil blive brugt til at udvikle en computermodel, der kan forudsige, hvordan klimaet vil påvirke iskappen fremadrettet. Resultaterne fra modellen forventes publiceret i 2020.

GEUS forventer at skulle på endnu et vedligeholdelsesbesøg i 2021.