Medie: GEUS påstår naalakkersuisut kendte til forskning

Tidligere på måneden blev GEUS kritiseret af naalakkersuisut for ikke at have informeret dem om et studie efter fjeldskred i Dickson Fjord. Nu siger GEUS, at de havde oplyst om studiet, men naalakkersuisut er stadig uenige.
Fjeldskredet udløste ifølge den nye forskning en 200 meter høj tsunami og rystelser, som kunne måles rundt omkring på jorden i ni dage efter. Foto © : GEUS
Skrevet af Kim Hinrichsen
27. september 2024 12:22

Tidligere på måneden kunne KNR fortælle, hvordan naalakkersuisut havde været ude at kritisere Geus. Det gjorde de fordi, at GEUS ifølge naalakkersuisut ikke havde informeret om den forskning, som var blevet lavet ud fra den tsunami, som blev skabt af et fjeldskred ved Dickson Fjord.

Efterfølgende svarede GEUS til KNR, at man beklagede, hvis naalakkersuisut opfattede, at man ikke var blevet informeret. 

Og det lille ord. Opfatte. Det gemmer åbenbart på en langt større historie. 

GEUS har givet oplysninger

For nu viser en aktindsigt, lavet af Jyllands-Posten i Danmark, at naalakkersuisut havde fået adgang til forskningen i god tid før, GEUS sendte en pressemeddelse ud. 

Det skriver mediet.

For i et notat, som GEUS har givet i aktindsigten, står der blandt andet:

"På baggrund af sagsforløbet vurderer GEUS, at de grønlandske myndigheder rettidigt har haft fuld adgang til viden om fjeldskredsforløbet og studiet.

Det er således GEUS’ formodning, at de involverede repræsentanter fra Selvstyret videreformidler viden til relevante parter i de grønlandske myndigheder og Naalakkersuisut."

Men det er åbenbart ikke sket. 

Departementet holder fast

Hvor i informationsrækken oplysninger om studiet er gået tabt, ved vi ikke. 

Det nye studie viste, at rystelser fra fjeldskredet og den efterfølgende 200 meter høje tsunami kunne måles rundt om i verden i hele ni dage.

Derfor skrev naalakkersuisut i en pressemeddelelse, at det "vækker bekymring, når offentligheden uden varsel kan læse om resultater af forskning, som kunne have haft katastrofale konsekvenser".

Måske derfor fastholder departementchef i erhverv og råstoffer, Jørgen T. Hammeken-Holm, også sin kritik af GEUS - trods deres notat i aktindsigtet. Han siger i et skriftligt svar til Jyllands-Posten: 

- Desværre kan vi ikke genkende at være blevet informeret om hverken dato for artikeludgivelsen eller pressemeddelelsen gennem platformen. Der er heller ikke indgået mail eller taget personlig kontakt til os herom.