Både Turistrådet i Ilulissat og Royal Arctic Line forstår genindførslen af restriktioner, selv om det får konsekvenser for dem begge.Foto: Arne Niemann / Royal Arctic Line

Genindførsel af rejsekrav møder forståelse i turisme- og transportsektoren

Selv om turistselskaber kan komme til at mærke restriktionerne, så er der ingen kritik at spore hos turistrådet i Ilulissat. Også hos Royal Arctic Line er der forståelse.

Den stigende smitte med coronavirus i Danmark har fået myndighederne til at genindføre nogle af de restriktioner, der tidligere har været i brug, når folk skal rejse ind i Grønland.

Og det vil de virksomheder, der lever af turisme, kunne mærke, påpegede landslægen tirsdag på et pressemøde.

- Der er ingen tvivl om, at det vil føre til færre indrejsende. Men vi har fået nogle oplysninger fra Air Greenland, om at der er meget få turister, så der er ikke så mange, der falder fra, sagde Henrik L. Hansen.

LÆS OGSÅ Naalakkersuisut: Fem dages karantæne bliver et krav fra i morgen

Man skal fortsat kunne fremvise en negativ coronatest, der er max fem dage gammel, før man må rejse ind i Grønland. 

Derudover de 'gamle' regler om hjemmekarantæne igen i spil. Det betyder, at folk, der rejser ind i Grønland skal i karantæne i 14 dage. Alternativt kan man retestes på femtedagen, og hvis testen er negativ, ophører karantænen.

Og så skal man også bære mundbind i fly og lufthavnsterminaler. 

Selv om det kan få konsekvenser for turistselskaber, så møder beslutningen forståelse hos turistrådet i Ilulissat.

- Det er jo ikke med glæde, at vi hører det, men vi havde set det komme, og selvfølgelig skal vi være mere opmærksomme, fordi smittetallet er steget voldsomt i Danmark. 

- Og hvis det fortsætter, er det jo et valg mellem pest eller kolera, siger Arne Niemann, formand for turistrådet i Ilulissat.

Lokke 'det grå guld'

I Grønland har der været usædvanligt få smittede med coronavirus, og det er over to måneder siden det seneste tilfælde.

Turistrådet i Ilulissat vælger at se det fra den positive side og håber, at de lave smittetal kan være med til at lokke flere turister til næste år - især den ældre gruppe af turister.

- Det kan jo blive et plus for os i fremtiden, og i særdeleshed efter, at man har fundet en vaccine, hvor folk skal begynde at rejse igen, siger Arne Niemann og fortsætter:

- De undersøgelser, der er blevet lavet, viser, at mange af vores turister - det grå guld - måske vil være bange for at rejse igen, og så kan vi jo håbe, at de kommer herop, fordi det er et sikkert sted, siger formanden.

Restriktioner har skabt værdi

Ud over turismeerhvervet har transportsektoren også været ramt af forårets nedlukninger. Særligt Air Greenland har kunne mærke det, men også Royal Arctic Line indførte et beredskab for at håndtere restriktionerne.

Genindførslen af nogle af disse restriktioner betyder, at fragtselskabet går tilbage til forårets beredskab.

- Først og fremmest har vi indstillet alle ikke-nødvendige rejser, så de rejser, der foretages, er enten kritiske for forretningen eller er vigtige i forhold til besætningsskifte, siger vicedirektør i Royal Arctic Line, Aviâja Lyberth Lennert.

Vicedirektøren fortæller også, at besætningsmedlemmer fra fragtskibe i Aalborg ikke må gå fra borde ved ankomst i Nuuk, og personale fra land må ikke gå om bord på skibene, der kommer fra Aalborg.

Erfaringerne fra forårets restriktioner har endda skabt værdi for selskabet, fordi der er kommet større fokus på, at møder kan holdes online i stedet for at rejse rundt.

- Situationen i foråret gjorde jo, at vi ikke længere kunne rejse til de møder og workshops, vi plejer at holde, men i dag er online værktøjer blevet en naturlig del af vores daglige arbejde, så på den måde kan vi meget nemmere mødes.

- På den måde har situationen været med til at udvikle vores måde at samarbejde på, siger vicedirektøren.

Restriktionerne gælder frem til 31. januar 2021.

Kommentarer

inatsisartut-sal-sep2019.jpg

Inatsisartuts EfterårssamlingGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt