Genhusning og nyt fangstudstyr har kostet 22 millioner kroner

Genhusning, fangstudstyr, møbler og psykologhjælp har kostet omkring 22,6 millioner kroner i løbet af det første år efter flodbølgekatastrofen. Der er penge nok på kontoen endnu, men de største udgifter for Selvstyret ligger i fremtiden.
22. juni 2018 16:28

Støtten strømmede ind i månederne efter katastrofen i Nordgrønland i juni 2017.

Selvstyret modtog i alt omkring 34,5 millioner kroner i støtte og afsatte selv 70 millioner kroner til nye boliger og andre ting i forbindelse med katastrofen.

Kalaallit Røde Korsiat modtog omkring 2 millioner kroner, mens 2,8 millioner kroner blev øremærket til erhvervs- og fritidsfangere.

LÆS OGSÅ KRK holder styr på støttemillionerne

Indtil videre er omkring 22,6 millioner kroner brugt på blandt at genhuse de evakuerede, indkøbe møbler, joller og fangstudstyr og yde psykologhjælp.

Det viser en opgørelse fra Departementet for Finanser og Skatter fra 1. juni og en opgørelse fra KRK fra slutningen af november sidste år.

LÆS OGSÅ Støtten strømmer ind til flodbølge-ofre

Ifølge opgørelsen er der altså over 86 millioner kroner tilbage på kontoen, der skal hjælpe ofrene for katastrofen. Og dem er der brug for.

Finansdepartementet skriver i en mail til KNR:

- De største udgifter i forbindelse med katastrofen ligger imidlertid foran os og er knyttet til den permanente genhusning af de katastroferamte.

LÆS OGSÅ Uummannaq får ny bydel

Arbejdet med at bygge nye boliger til de 174 evakuerede er sat i gang i Uummannaq. Selvstyret forhandler i øjeblikket med en entreprenør om selve byggeriet af boliger og byggemodningen er begyndt i et område i Uummannaq.

Udover støtten til de evakuerede borgere har også Beredskabet, Grønlands Politi, Rigspolitiet, Forsvaret og Arktisk Kommando haft udgifter til selve evakueringen og den efterfølgende oprydning og sikring i området.