Formand for Økonomisk Råd, Torben M. AndersenFoto: Nauja Møller

55 mio. Gem til de regnefulde dage

Gode priser på fisk, flere rejer og en udsættelse af kontrakten på Pituffik betyder, at finansloven har det bedre end det, der var lagt op til. For uforventet er der havnet 55 millioner kroner i vores allesammens pengekasse.

Det er umiddelbart positivt, mener formand for Økonomisk Råd, Torben M. Andersen. 

Men samtidig mener han, at pengene bør gemmes til de mere regnfulde dage.

- Det er nogle ekstraordinære indtægter, og det er en ret gunstig situation i økonomien, som man ikke uden videre kan regne med vil fortsætte, så derfor er det en periode, hvor man må lægge penge til side, så man har dem i dårligere tider, siger formand for grønlands Økonomiske Råd og professor i økonomi ved Aarhus Universitet, Torben M. Andersen. 

Umiddelbart er det ikke svært at finde huller at lappe i det grønlandske samfund, men alligevel mener overvismanden, at det mest fornuftige ville være at gemme pengene primært af to grunde:

- For det første, er det ikke en fast ekstra indtægt på 55 millioner kroner, og de fleste ønsker, der er på den politiske ønskeseddel, er noget man varigt gerne vil gøre. Det er ikke noget man bare vil gøre en enkelt gang, så hvis man finanserer noget varigt med de midler til de indtægter, så er man helt sikker på at få problemer på et tidspunkt, fordi når indtægterne forsvinder, kan man så videreføre denne aktivitet eller er man så nødt til at stoppe den? Spørger Torben M. Andersen. 

Ud over det bliver befolkningen ældre, og flere skal forsørges af færre hænder. Altså flere udgifter og færre skatteindtægter. 

- Så vil der jo komme et finansieringsbehov. Det har man diskuteret i en holdbarheds- og vækstplan, men der er jo lang vej til at sikre at det problem er løst, og derfor er det sådan setet  ekstra argument for at være påpasselig med brug af pengene, siger Torben M. Andersen til KNR.

 

Kommentarer

inatsisartut-sal-sep2019.jpg

Inatsisartuts EfterårssamlingGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt