Baren Skyline er et af de mange steder, hvor døren lukker klokken 22. ArkivfotoFoto: Hotel Hans Egede

GE raser: Det er ikke små børn, der er på beværtning mellem 22 og 05

Grønlands Erhverv klager over nye restriktioner på natteliv. De giver ingen mening, når smitten er størst blandt små børn, siger direktør.

- Lige nu er der fokus på smittespredning blandt unge mennesker. Selv om det ganske rigtigt er den målgruppe, der ofte bevæger sig i nattelivet, så sker den største spredning lige nu blandt børn i alderen fra fem til ni år. Og det er sjældent, man ser dem ser på beværtningerne mellem klokken 22 og 05.

Det siger Christian Keldsen, der er direktør i Grønlands Erhverv.

Coronarekord i Grønland

Der er det seneste døgn fundet 630 nye smittede. 
 

Det er endu en gang rekord. 

Det totale antal smittede bliver ikke opgjort længere. 

Det skyldes, at teststrategien er ændret. Med alle de nye smittede kan testcentrene og sygehusene simpelthen ikke følge med længere, og derfor er PCR-test ikke mere for alle.

PCR er nu kun for ældre og folk med hjerte- og lungesygdom med symptomer. Og det er for personer, der er testet positive derhjemme på en kviktest. 

Det er også i højere grad folks eget ansvar at raskmelde sig, teste sig selv derhjemme og blive isoleret derhjemme uden at kontakte læge eller sygehus, hvis coronaen er som forkølelse eller influenza.

For han er ikke begejstret for, at naalakkersuisut endnu en gang har strammet reglerne om nattelivet på grund af corona: Restauranter, barer og værtshuse må kun lukke halvdelen af det antal gæster ind, som brandmyndighederne har godkendt lokalet til. Og i tirsdags blev citronen presset yderligere: I de næste to uger skal barer, restauranter og værtshuse være lukkede mellem klokken 22 og 05. 

35 procent har været smittet

Og det er her, kæden ryger af for Christian Keldsen. Det er nemlig ikke de unge, som er de primære smittebærere – det er små børn.

Han henviser til et pressemøde i mandags. Her sagde landslæge Henrik L. Hansen, at børn fra fem til ni år er de store smittebærere netop nu.

LÆS OGSÅ Testcentrene og sygehusene er nu så pressede, at Grønland stopper med at PCR-teste alle

- I Nuuk er det i høj grad børn, der bærer smitten videre. Især de fem til ni-årige. Mere end hver tredje i den gruppe har været smittet - langt de fleste i de sidste uger. Cirka 35 procent har været smittet, sagde landslægen.

- En ud af hver femte test i Nuuk er positiv. I Ilulissat er en ud af hver fjerde test positiv. Det kan være begyndelsen på enden (af den nuværende coronabølge, red.). Men vi skal igennem en periode nu med meget omfattende smitte. Det er konsekvensen af omikron. Det gode er, at færre af de smittede bliver alvorligt syge, fortsatte han. 

Rammer os igen og igen

Og det er her, at Grønlands Erhverv reagerer.

- Meget tyder jo på, at den nye variant giver mildere sygdomsforløb, og at der må forventes færre indlæggelser end med tidligere varianter. Alligevel iværksættes der endnu en gang meget indgribende tiltag for at mindske smittespredningen. Tiltag, der rammer både skævt og uforholdsmæssigt hårdt, siger direktøren.

- Restriktionerne har konsekvenser for erhvervslivet og de medarbejdere, der igen og igen rammes uden at en offentlig kompensation står mål med tabene. Når der ikke er aktivitet, kan der ikke opretholdes jobs.

- Derfor opfordrer vi på det kraftigste til, at man fremadrettet forsøger at sikre proportionalitet og i højere grad fokuserer på at restriktionernes effekt skal opveje deres konsekvenser for samfundet, herunder de mennesker, der nu hjemsendes fra deres arbejde.

KNR forsøger at få et interview med Pele Broberg, der er naalakkersuisoq for erhverv og handel.

 

Corona-status i Grønland

Aktivt smittede ...  
Nye smittede i dag 788  
Førstegangsvaccinerede 72%  
Andengangsvaccinerede 67%  
Bekræftede tilfælde i alt 7.871  
Indlagte 9  
I respirator 0  
Døde 2  
Se også statistik på corona.nun.gl
 
   Opdateret: 
15. januar 13:00
 

Forebyg smitte mod coronavirus