GC mister renoverings-opgaver på Pituffik

44 ansatte på Pituffik har fået en fyreseddel, heraf flest håndværkere. Greenland Contractors I/S har mistet renoveringsopgaver som følge af den midlertidige servicekontrakt.
Foto © : Paul Bast/Flickr Creative Commons
05. august 2015 10:19

Balladen om, hvem der i fremtiden skal stå for serviceringen af den amerikanske Thule Air Base, har nu også spændt ben for udførelsen af renoveringsopgaver for Greenland Contractors I/S.

I alt har 44 GC-ansatte modtaget en fyreseddel - størstedelen er blevet givet til håndværkere og maskinarbejdere, hvoraf hovedparten til dagligt er bosat i Danmark. Det sker, fordi selskabet ikke længere skal udføre løbende renoveringsopgaver for det amerikanske luftvåben på basens aldrende bygninger. 

En opgave-portefølje, GC hellers hidtil har haft ved siden af servicekontrakten.

LÆS OGSÅ US Air Force ønsker at forlænge Thulekontrakt

 

Midlertidig kontrakt spærrer
Det er ironisk nok forlængelsen af servicekontrakten mellem det amerikanske luftvåben og Greenland Contractors I/S, som nu spærrer for renoverings-opgaverne.

Den ny, midlertidige kontrakt løber frem til 1. marts næste år med en mulighed for at forlænge yderligere seks måneder derefter, og det er rent praktisk ikke muligt at færdiggøre renoveringsopgaverne inden for det tidsrum.

- Vi arbejder ikke udendørs i vinterhalvåret på de projekter, kun på akutte renoverings-opgaver. Vi er kun sikret frem til 1. marts, og de materialer, vi skulle have brugt til renovering, skulle i så fald være ankommet til vores havn for 14 dage siden, siger adm. direktør for Greenland Contractors I/S, Peter Kofoed, til KNR.

Frafaldet af renoverings-opgaverne vil da også få indvirkning på Greenland Contractors regnskab.

- Vores omsætning og dermed indtægt vil blive reduceret, siger Peter Kofoed, men han ønsker ikke at oplyse, hvor stort et tab, der vil blive tale om.

Bortfaldet af renoveringsopgaverne var dog ventet med den midlertidige kontrakt, oplyser direktøren.

Indtil videre er alle større renoveringsopgaver på basen sat i bero.

LÆS OGSÅ Ny midlertidig kontrakt vækker glæde hos GC



Fyringer var forventet
Også blandt rengøringspersonalet er der sket nedskæringer. I alt er seks rengøringsassistenter - hvilket svarer til hver tredje i staben - opsagt. Det skyldes, at det amerikanske luftvåben i den ny kontrakt med GC har valgt at skrue ned for, hvor ofte der skal gøres rent.

Hovedparten af de opsagte rengøringsassistenter har grønlandsk baggrund.

Fyringerne både på rengørings- og renoveringsområdet ærgrer fællestillidsmand hos Greenland Contractors I/S, Thomas Eisenhardt, men han er ikke overrasket.

- Vi har hele tiden vidst, at kontrakten formentlig ville blive mindre, uanset hvilket selskab, der vandt udbuddet, siger han. 

Thomas Eisenhardt pointerer, at der dog generelt altid har været en relativ stor udskiftning blandt basens medarbejdere. En udskiftning, som har stået mere stille de senere år, formentlig på grund af finanskrisen inden for bl.a. byggeriet i Danmark. Udskiftningen har dog taget til igen det seneste år i takt med, at der er kommet mere gang i den danske økonomi. 

Alligevel har det seneste trekvart år været turbulent for de ansatte hos GC. 

- Det har været en usikker tid, siden vi fik at vide, at Exelis (Services, red.) skulle overtage kontrakten. Vi nåede jo at indstille os på det og holde møde med dem (Exelis, red.), inden de så blev dømt ude af domstolen. Og så var der glæde over, at GC kunne fortsætte. Men det er jo så kun så længe, det nu gælder, siger Thomas Eisenhardt.