GA Sisimiut om Nuuk Havn: "Det lyder voldsomt"

Den kommende storhavn i Nuuk koster alt for mange penge at bygge, og den nye havneafgift i hovedstaden vil blive dyr for hele landet. Det mener formanden for Grønlands Arbejdsgiverforening i Sisimiut, Lars Møller-Sørensen.
25. februar 2014 08:42

- Vi undrer os over, at det koster op mod 800 millioner kroner at udvide havnen i Nuuk til 300 meter kajanlæg, når vi har kunnet bygge en ganske funktionsdygtig havnekaj her i Sisimiut på 100 meter for 56 millioner kroner.

Hvorfor koster Nuuks havneudvidelse 13 gange så meget som den gjorde i Sisimiut, spørger GA's lokalformand om Nuuks nye havneprojekt, Sikuki Nuuk Harbour.

- Hvis 100 meter havn koster 56 millioner kroner, så burde de planlagte 300 meter i Nuuk koste 150 millioner, lad os bare runde op til 200 millioner kroner, siger Lars Møller-Sørensen.

I den by hvor GA-lokalformanden kommer fra, samlede kommunen selv millionerne ind til at forlænge kajen. Den nye havn i Nuuk er langt mere omfattende end Sisimiuts, og mange af pengene skal gå til flere faciliteter blandt andet for turister - og ikke kun til en længere kaj.

Det er ikke kun prisen på 715 millioner kroner for at bygge den nye havn i Nuuk men også de årlige driftsudgifter, som vil blive overvæltet på alle borgere og erhvervsdrivende i landet, siger han.

Borgerne vil betale prisen enten direkte eller indirekte, også fordi RAL som eneste fragtselskab skal betale den havneafgift, der bliver introduceret i Nuuk. Øgede udgifter for RAL der fører til fragtrateforhøjelser som den vi lige har set.