GA om frihandelsaftaler: Østen og Rusland ville være super

Hvis Grønland skal forhandle frihandelsaftaler på plads, kan Fjernøsten og Rusland være et sted at starte.
Skrevet af Laura Aggernæs
18. december 2014 10:06

Det mener formanden for Grønlands Arbejdsgiverforening Henrik Leth, der samtidig udtrykker forståelse for, at sådanne aftaler tager tid at forhandle på plads.

- Vi giver jo toldfri adgang for mange af varerne i Grønland. Vi har ikke told på elektronik, og vi har ikke told på forskellige andre ting, som vi køber fra for eksempel Japan og Kina. Og det kunne være rart, hvis vi så havde det modsatte for vores fødevarer. Men det er jo nok en kæmpe opgave, siger Henrik Leth.

 

En kæmpe opgave

Men selvom han ser det som en stor opgave, mener han stadig, at det er værd at investere tid i at få frihandelsaftaler på plads.

LÆS OGSÅ Grønland overvejer frihandelsaftaler

- Det ville være skønt. Det ville vi da være mægtigt glade for. For jo bedre markedsvilkår, vi får, jo bedre er det. Så det ville da være dejligt. Men det må ikke udlægges som en kritik af nogen, at vi ikke har det, fordi det er jo også en kæmpe opgave at få det lavet. Og spørgsmålet er, hvor meget mere vi sælger, hvis vi får det, siger Henrik Leth og fortsætter:

 

- Kan der laves noget, så er det fint. Men kan der ikke det, så er der ikke rigtigt noget at gøre ved det. Så må vi leve med de konstellationer, vi nu engang har.

 

Fint med en fordel

Hvis Grønland skal forhandle frihandelsaftaler på plads, har formanden for Arbejdsgiverforeningen et forslag til, hvor man kan starte.

 

- Østen og Rusland. Det ville være super. Men alle andre betaler også told, så det er ikke sådan, at der er nogen, der har nogle bedre vilkår en os. Så man kan sige, at hvis vi bare ville få en fordel, så ville det være fint, siger Henrik Leth til KNR.