GA kan ikke vente længere

Direktøren for Grønlands Arbejdsgiverforening savner handling i forhold til landets råstofpolitik.
Skrevet af Mads Ullerup
09. oktober 2012 12:44

Han mener, at den igangværende samling i Inatsisartut er den vigtigste i de 23 år, han selv har boet i landet, og at den er helt afgørende for at få skabt et solidt fundament for den fremtidige råstofsektor herhjemme.

- Vi er altså nød til at sikre os, at lovgivningen er i orden. Vi har ikke andre optioner, så der skal arbejdes effektivt på det her, siger direktøren for GA, Brian Buus Pedersen.

På den igangværende samling i Inatsisartut skal politikerne blandt andet tage stilling til, hvordan brugen af udenlandsk arbejdskraft i råstofsektoren skal aflønnes, om nultolerancen overfor uran skal ophæves, så man kan begynde at udvinde de eftertragtede sjældne jordarter, og så skal der tages stilling til en ændring af den gældende råstoflov.

Det er ifølge Brian Buus Pedersen svært at overvurdere betydningen af de store beslutninger, der skal træffes på denne efterårssamling. Han mener, at man både skylder samfundet og de udenlandske selskaber, at man når frem til nogle konkrete retningslinjer for, hvordan råstofsektoren skal drives herhjemme.

- Det er vigtigt, at de her lovændringer bliver lavet på en rigtig måde, og at man fra politisk side gør sig bevist, at det er nu, man skal få formuleret de overordnede politiske krav og prioriteringer til den proces, der skal i gang. Det skal ikke alene ske for, at man i det grønlandske samfund ved, hvad man kan forvente, men selskaberne har også krav på at få nogle klare meldinger om deres vilkår for at operere i Grønland i de kommende år, siger GA's direktør.

Brian Buus Pedersen er samtidig meget optaget af, at stillingerne i råstofindustrien bliver besat af lokal arbejdskraft. Her handler det om at kunne konkurrere på lige vilkår med den udenlandske arbejdskraft, men det handler ikke alene om lønnen, understreger han.

- Ud fra nogle konservative beregninger kommer vi til at betale mere end dobbelt så meget for den arbejdskraft, der skal bruges lokalt. Men det vi synes er meget vigtigt at fokusere på her, det er, at selv hvis der var lige vilkår, er det stadig ikke nok. Man skal gøre meget mere for at sikre, at kontrakter bliver landet lokalt, og at det giver beskæftigelse og arbejdspladser i Grønland, siger Brian Buus Pedersen der lige nu deltager på konferencen Inerik 2012 i Nuuk.

Her deltager 140 repræsentanter fra erhvervslivet, kommunerne og Selvstyret der diskuterer, hvordan vi herhjemme bedst muligt forbereder os til virksomhedernes fremtidige krav i råstofsektoren.