Frygt for flysammenstød med droner

En afbrudt flylanding får Air Greenland til at frygte, at der i fremtiden vil ske sammenstød mellem fly og de små, ubemandede droner.
Air Greenland advarer mod sammenstød med typer som denne. Foto © : Nick Amoscato/Flickr
Skrevet af Jonas Fievé
15. juni 2016 16:33

Forleden måtte et fly fra det nationale luftfartsselskab afbryde landingen i Ilulissat.

- Under indflyvningen får besætningen at vide af tårnet, at de kan se et flyvende objekt, siger flyvechef for Air Greenland, Jacob Nitter Sørensen, til KNR.

Da besætningen på King Air-flyet ikke kan få øje på objektet, vælger de at afbryde indflyvningen til Ilulissat og lander først, da tårnet ikke længere kan se den flyvende genstand.

Læs også Arktiske krydstogtsoperatører forbyder brug af små private droner

Ukendte regler

Selvom der i det her tilfælde nok var tale om noget ballonlignende, advarer Air Greenland mod tendensen.

- Vi er da en lille smule bekymret for, at det er noget, vi kommer til at opleve mere af i fremtiden, fordi de her droner bliver meget populære, og der er mange mennesker, som ikke kender dronereglerne, siger Jacob Nitter Sørensen.

Som reglerne er i dag, må man nemlig ikke flyve med droner i en radius af fem kilometer fra en lufthavn eller heliport.

Læs også Dansk selskab ønsker drone-lufthavn i Østgrønland 

Læs også Borgere i Ittoqqortoormiit bekymrede over lufthavns-forslag

Ingen nedstyrtningsfare

Jacob Nitter Sørensen understreger dog, at der er tale om et enkelt tilfælde og, at man i fremtiden heller ikke skal være bange for at sætte sig op i fly.

- De fleste droner er ikke så store, at flyveren kan styrte ned af det. Men dronen kan påføre skader på flyet, og det er dyrt og ubehageligt for passagererne, siger flyvechef for Air Greenland, Jacob Nitter Sørensen.

Det har i dag ikke været muligt at få oplyst af Mittarfeqarfiit, hvor mange tilfælde med droner, der forstyrrer flytrafikken, som de har registeret.